Prima pagină » Sănătate » Lista metodelor naturale de a trata ciupiturile de țânțari

Lista metodelor naturale de a trata ciupiturile de țânțari

Apariția țânțarilor ne dă mari bătăi de cap. Dincolo de faptul că aceste insecte ne pot pune viața în pericol, deoarece atunci când suntem ciupiți de aceste insecte riscăm să facem un șoc anafilactic, mai ales dacă suntem alergici la ciupiturile lor, cei mai mulți dintre noi suferă din cauza umflăturilor apărute după ce am fost înțepați, care provoacă senzația de mâncărime.  

Potrivit specialiștilor, deși pe piața farmaceutică există soluții care țin la distanță aceste insecte, niciunul nu este eficient 100%, notează Huffinghton Post.

„Țânțarii ‘injectează” în organism o substanță care provoacă la nivelul pielii o umflături și senzația de mâncărime. Apariția inflamației la nivelul pielii este o reacție absolut normală a corpului. În momentul în care suntem ciupiți de un țânțar corpul începe să elibereze histamine, o substanță care semnalează o reacție alergică”, a declarat dr. B. Neal Schultz, medic dermatolog.

Specialistul spune că, deși primul instinct este să ne scărpinăm, este indicat să evităm să facem acest gest, deoarece ne facem mai mult rău. Potrivit medicului, atunci când ne scărpinăm la nivelul pielii producem anumite microfisuri, care cresc riscul apariției unei infecții, mai ales dacă suntem murdari pe mâini. „Atunci când ne scărpinăm nu facem nimic altceva decât să ne înrăutățim situația, deoarece senzația de mâncărime se va accentua”, a precizat dr. B. Neal Schultz.

Huffington Post  a realizat o listă a metodelor naturale de a trata ciupiturile de țânțar. Citiți mai jos ce ar trebui să aveți la îndemână atunci când sunteți înțepați de aceste insecte.

● Pungile cu gheață sunt o metodă eficientă de a calma senzația de mâncărime. Gheața acționează asupra zonei ciupite ca un anestezic, diminuând semnificativ senzația de disconfort.

● Uleiul din arbore de ceai are un efect antiiflamator. Acesta va reduce nivelul umflăturii și a senzației de mâncărime. În plus, uleiul din arbore de ceai are proprietăți anti-bacteriene, astfel că va diminua riscul apariției infecțiilor. Acest remediu poate fi cumpărat de la plafar sau de la farmacie.

● Mierea de albine se află și ea pe lista tratamentelor naturale împotriva ciupiturilor de țânțari. Acest aliment este recomancut pentru proprietățile sale antiiflamatorii și antibacteriene. Este indicat ca atunci când sunteți ciupiți de țânțari să aplicați la nivelul umflăturii câteva picături de miere de albine, iar apoi să acoperiți zona cu un pansament steril.

● Pliculețele de ceai. Acestea au capacitatea de a diminua umflătura provocată de ciupiturile de țânțar. Acestea pot fi folosite după ce au fost utilizate și s-au răcit. Acestea pot reduce atât pungile de sub ochi, cât și umflăturile provocate de înțepături.

● Bicarbonatul de sodiu este un compus ușor alcalin, care poate ajuta la neutralizarea echilibrul pH-ului pielii. Acesta poate ajuta la diminuarea inflamației care apare la suprafața pielii. Bicarbonatul de sodiu se poate amesteca cu puțină apă până se formează o pastă care se aplică direct pe zona afectată.

● Lămâia și lime-ul au efecte antimâncărime și antibacteriene. Sucul sau coaja acestor citrice poate „ucide tot felul de bacterii”, spune dermatologul Schultz.

● Menta poate diminua, de asemenea, mâncărimea. Ca o alternativă, puteți folosi și pastă de dinți mentolată.

● Aloe vera este foarte bună în cazul mușcăturilor de țânțar. Aceasta ajută la combaterea mâncărimii, a inflamației și are un efect liniștitor.

Citește și