Lista mineralelor și a vitaminelor care accelerează arderea caloriilor
Medicii nutriționiști spun că metabolismul lent este o posibilă explicație pentru care curele de slăbire nu au niciun efect.
„Lipsa transpirațiilor, a senzației de sete, starea permanentă de frig, pielea uscată și rece sunt simptomele unui metabolsim lent. Dacă ați avut ghinionul să vă nașteți cu un metabolism lent sau, mai grav, dacă v-ați jucat la infinit de-a cura de slăbire mâncând un măr sau un iaurt pe zi, sunteți în situația tristă de a vă menține silueta doar cu un aport redus de alimente”, spune medicul nutriționist Mihaela Bilic, autoarea cărții „Sănătatea are gust”.
Nutriționistul precizează că există anumite trucuri care te ajută să îți accelerezi arderile interne. „Asocierea corectă a alimentelor și mișcarea fizică regulată vă pot ajuta să vă accelerați metabolismul. Rezultatele apar treptat, pentru că organismul trebuie să reînvețe să consume caloriile”, indică dr. Bilic.
Medicul Mihaela Bilic a realizat o listă de minerale și vitamine care nu trebui să lipsească din dieta zilnică, mai ales dacă vreți să vă accelerați metabolismul.
â— Iodul. „Spre deosebire de alte glande endocrine a căror secreție este independentă de factorii de mediu, tiroida are nevoie de iod pentru a funcționa optim”, spune nutriționistul, care punctează că iodul este un oligoelement esențial organismul. Doza zilnică recomandată de această substanță este de 150 de micrograme. Ea poate fi asigurată prin consumul de sare iodată, produse lactate, legume cu frunze verzi, precum spanacul, salata și varza.
â— Zincul este un mineral indispensabil organismului, deoarece el participă la metabolizarea optimă a proteinelor, grăsimilor și carbohidraților, influențând inclusiv activitatea hormonilor tiroidieni. Consumul de fructe de mare, carne roșie, precum cea de vită sau de porc, și produsele lactate asigură necesarul zilnic de 8-10 miligrame de zinc.
â— Seleniul joacă de asemenea un rol important în eficiența hormonilor tiroidieni responsabili cu rata metabolismului. Cele mai importante surse de seleniu sunt carnea, fructele de mare, legumele și cerealele.
â— Cromul este un mineral strâns legat de hormonul pancreatic numit insulină, care controlează transformarea glucozei din sânge în energie necesară tuturor celulelor. Medicii nutriționiști recomandă ca doza zilnică de crom să fie de 50 de micrograme. Acest mineral se găsește în majoritatea alimentelor: ficat, cereale integrale, nuci, semințe, brânzeturi.
â— Vitaminele din grupul B acționează ca și coenzime, „adică molecule care activează enzimele responsabile de reacțiile energetice din celule”, spune dr. Bilic. Medicul completează că vitaminele B ajută organismul să metabolizeze carbohidrații, lipidele și proteinele din alimente, furnizând astfel energia necesară reacțiilor celulare. Carnea roșie, produsele lactate, cerealele integrale, ficatul, leguminoasele, spanacul și ciupercile sunt doar câteva dintre sursele importante de vitamine din grupul B.
Mihaela Bilic mai spune că pentru a determina organismul să ardă caloriile trebuie să mâncați puțin și des, să introduceți în dieta zilnică alimente și băuturi calde sau foarte reci, „deoarece aducerea lor la temperatura corpului se face cu un consum energetic”. „Eliminați complet din dieta zilnică carnea grasă, mezelurile, brânzeturile grase, fructele uscate, dulciurile și cerealele rafinate, prăjelile, sucurile, alcoolul, sosurile grase, produsele de patiserie. De asemenea este obligatoriu să înlocuiți zahărul cu îndulcitori artificiali”, conchide dr. Bilic.