Salata este unul dintre alimentele vedetă ale primăverii. Este bogată în beta-caroten și vitamina C, iar medicii nutriționiști afirmă că acest aliment este diuretic și ameliorează problemele digestive, „Conținutul de fibre și antioxidanți scade riscul de cancer de colon. În plus, datorită conținutului de latex alb, prezent în tijele de salată, acest aliment are proprietăți sedative”, spune medicul nutriționist Mihaela Bilic.
Salata poate reprezenta un aliat de nădejde în lupta cu kilogramele în plus, deoarece au un conținut sărac în kilocalorii. „În ciuda acestui aspect, salata este un izvor de minerale și vitamine benefice pentru organism”, mai spune Bilic.
De asemenea, salata verde ajută la prevenirea osteoporozei, deoarece conține nutrienți benefici masei osoase. Alimentul este recomandat în special persoanelor care suferă de Alzheimer, datorită conținutului de lăptucă, nutrient ce are un rol esential în limitarea daunele neuronale de la nivelul creierului.
Cel mai bun mod de a beneficia de calitățile salatei este să o consumi sub formă de ceai. Se dă în fiert o cană de apă, pune două frunze de salată și lasă să clocotească un minut. Acoperă apoi apa și se lasă la infuzat 10 minute.