Lucian Duță, fostul șef al CNAS: Coplata propusă de guvern limitează accesul pacienților la servicii medicale de bază

Lucian Duță, fostul șef al CNAS: Coplata propusă de guvern limitează accesul pacienților la servicii medicale de bază
Publicat: 24/04/2019, 12:48

Lucian Duță spune că actul normativ pe care guvernul se pregătește să-l adopte miercuri pune în pericol accesul pacienților la servicii medicale de bază, cum este accesul la seturi minimale de analize și la medici specialiști.

„În principiu, măsura este corectă pentru că, până la urmă, vorbim de servicii medicale private, care au costurile lor, diferite de costurile din sistemul public. Pe de altă parte, atunci când accesezi fonduri publice, cum sunt cele de la Casa Națională de Asigurări, statul trebuie să aibă grijă să protejeze, în primul rând, pacienții. Situația în care ne aflăm astăzi, înainte de a se da această hotărâre de guven, este cea în care statul limitează coplata pe care o pot pune furnizorii de servicii medicale, atenție, spitalicești mai ales. Hotărârea de guvern de azi se referă la posibilitatea introducerii coplății nu numai în legătură cu serviciile medicale spitalicești ci introduce posibilitatea și ca furnizorii de servicii paraclinice, respectiv laboratoarele, să poată solicita coplata. Azi, când vorbim noi, dacă ne facem analize la laboratoare aflate în contract cu Casa de Asigurări, nu plătim nimic. Sunt gratuite, pentru că sunt bani publici. Este normal să-i dai acces pacientului să-și facă seturi de analize măcar minimale, pentru ca atunci când se duce la consult medical să prezinte medicului o imagine cât mai corectă”, a spus Lucian Duță într-o declarație făcută în exclusivitate pentru MEDIAFAX.

El spune că, în cazul în care guvernul va adopta actul normativ, toate laboratoarele, care sunt acum private, se vor „înghesui” să opteze pentru coplată, punând în pericol accesul pacienților la seturi minimale de analize.

„Ca să fie foarte clar, toate laboratoarele sunt private în România și toate se vor înghesui acum să-și pună coplată. Ce vor face oamenii care nu au cum să plătească această coplată pentru analize? Mai ales în rural, cu pensiile mici pe care le au bătrânii de acolo, cu amărâții care sunt acolo, în momentul în care li se vor cere bani pentru niște analize, vor renunța. Se vor duce acasă și vor alege să zacă în pat, în loc să se ducă la medic. Aceasta este aberația pe care vrea (guvernul – n.r.) să o introducă astăzi. Faptul că ar introduce coplată pentru serviciile spitalicești, dacă vrei să mergi la spitalul privat, e corect. Nu spune nimeni că acest lucru, în principiu, nu este corect. Dar nu și când vrei să-l extinzi și în zona de servicii medicale de bază. Pentru că ea (ministrul Sănătății Sorina Pintea – n.r.) vrea să le introducă inclusiv pentru serviciile de ambulatoriu. Adică, dacă vrei să te duci la un medic specialist, trebuie să plătești. Până acum nu trebuia să plătești, era gratuit. Cu alte cuvinte, dacă, de exemplu, medicul de familie te trimite să te vadă un cardiolog sau un gastroenterolog, trebuie să fii pregătit că vei plăti în plus. Acestea sunt cele două coordonate pe care doamna ministru (Sorina Pinte a- n.r.) nu le înțelege: că, practic, limitează accesul pacienților la servicii medicale. Adică, dacă n-ai bani nu ai unde să te tratezi decât, eventual, urgența la spital. Aici e gravitatea”, a mai spus Lucian Duță.

El a explicat și cum va fi afectat pacientul de noua măsură pe care guvernul intenționează să o adopte în circuitul medic de familie-analize-specialist și atrage atenția că, pe de altă parte, măsura îi discriminează pe medicii de familie, tocmai pentru că și aceștia sunt tot furnizori privați, dar care nu vor beneficia de actul normativ programat miercuri pentru adoptare în guvern.

„Circuitul pacientului la ora asta îl duce către medicul de familie, iar medicul de familie îi va spune ‘domnule, eu nu mă pot orienta, trebuie să te vadă un specialist și atunci trebuie să plătești.’. Pacientul va spune, stai domle puțin, eu mă duc la un furnizor de servicii private – atenție, că ambulatoriile sunt private la ora asta, nu mai sunt de stat – care e în contract cu banii public, dar, pe de altă parte va spune: eu am contract cu banii publici dar trebuie să mai dai niște bani în plus. La fel se va întâmpla și cu laboratoarele. Dacă ar limita măsura strict la servicii medicale spitalicești, ea este ok, dar nu o poți extinze și la ambulatorii și la laboratoare. Pentru că, atunci, vine întrebarea logică, dar de ce nu și la medicul de familie? Pentru că aceștia sunt furnizori privați de servicii medicale, nu sunt de stat. Or, creează în primul rând discriminare, pentru că nu-i lasă și pe medicii de familie și, apoi, cel mai grav lucru este că limitează accesul pacienților la servicii medicale de bază. (…) Noi nici nu avem infrastructura necesară pentru asemenea lucruri.

Guvernul va adopta, miercuri, o ordonanță de urgență care prevede introducerea unei contribuții personale pentru serviciile medicale private, potrivit ordinii de zi a ședinței Executivului.

„Prin modificările propuse prin acest proiect se creează cadrul legal de reglementare a contribuției personale suportată direct de către asigurați, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, în vederea acoperirii contravalorii unor servicii medicale acordate de furnizorii privați care încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate, în regim de spitalizare continuă, ambulatoriu clinic de specialitate și ambulatoriu paraclinic, față de tarifele suportate din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, decontate de casele de asigurări de sănătate. Contribuția personală se va plăti pentru unele servicii medicale, nefiind obligatorie pentru persoana asigurată, plata acesteia urmând a fi efectuată funcție de opțiunea asiguratului, prin raportare la furnizorul de servicii medicale ales, respectiv public sau privat. Astfel, propunerea vizează, pe de o parte, faptul că pentru unele servicii, acordate de furnizorii privați, nu va fi plătită contribuție personală iar, pe de altă parte, este opțiunea asiguratului în ceea ce privește alegerea furnizorului de servicii medicale și, implicit, plata contribuției personale” se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță de urgență.

Potrivit proiectului de act normativ, persoanele asigurate vor avea posibilitatea să acceseze servicii medicale aferente spitalizării continue, ambulatoriului clinic de specialitate si ambulatoriului paraclinic, la furnizorii privați, pentru care, din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate se suportă tarifele decontate și furnizorilor publici, iar asiguratul, cu acordul prealabil în scris, va plăti o contribuție personală, care va fi cunoscută de la momentul accesării serviciului medical.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
UE a dat ordin. Devine interzis inclusiv în România din ianuarie 2025. Cetățenii vor fi...
Decizie pentru toți angajații din România. Guvernul a publicat deja procedura
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar