Cercetătorii au descoperit o soluție prin care malaria şi decesele cauzate de această boală ar putea fi reduse cu 70%. Astfel, vaccinarea populaţiei înainte de sezonul ploios, pe lângă administrarea de medicamente preventive, ar fi răspunsul.
Cercetătorii au urmărit 6.000 de copii cu vârste sub 17 luni în Burkina Faso şi Mali. Se pare că cele 400.000 de decese cauzate de malarie în fiecare an sunt în cazul copiilor care au sub cinci ani.
Copiii foarte mici au primit un vaccin şi medicamente antimalarice în perioada anului în care aceştia sunt expuşi cel mai mult, în sezonul ploios, când ţânţarii se înmulţesc, potrivit BBC.
„A funcţionat mai bine decât am crezut”, a declarat prof. Brian Greenwood, membru al echipei de cercetare, de la London School of Hygiene & Tropical Medicine, care a condus procesul. „Spitalele au fost mai puţin aglomerate, rata de deces a fost mai mică în ambele ţări, şi chiar nu ne-am aşteptat să vedem asta”.
După trei ani, studiul a descoperit că trei doze de vaccin şi medicamente administrate înainte de cel mai grav sezon al malariei, urmate de o doză de rapel înainte de anotimpurile ploioase ulterioare, au controlat mult mai bine infecţiile decât schema de tratament anterioară, au spus cercetătorii.
S-a descoperit o diferență mare între cei care au primit doze de vaccin şi medicamente și cei care au primit doar medicamente preventive.
Dintre copiii care au primit doze de vaccin şi medicamente, au fost: 624 de cazuri de malarie,11 copii trataţi în spital cu malarie severă şi trei decese din cauza malariei.
Din acelaşi număr de copii care au primit doar medicamente preventive, au fost 1.661 cazuri de malarie, 37 de internări la spital şi 11 decese cauzate de malarie.
În acest caz, experții spun că efectele combinate ale vaccinului şi medicamentelor par a fi surprinzător de puternice.
Vaccinul a fost creat acum mai bine de 20 de ani. Acesta ucide paraziţii care se înmulţesc foarte repede în ficat. Pe de altă parte, medicamentele împotriva malariei vizează paraziţii din globulele roşii ale corpului.
Vaccinurile antigripale au fost utilizate sezonier, pentru a proteja oamenii înainte de iarnă, de mulţi ani, dar rareori au fost încercate pentru malarie.
Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, din programul global al malariei, dr. Pedro Alonso, a declarat: „Salutăm această utilizare inovatoare a unui vaccin împotriva malariei pentru a preveni bolile şi decesul în zonele din Africa”.
Vaccinul a ajuns deja la peste 740.000 de copii din Ghana, Kenya şi Malawi, ca parte a programului de vaccinare de rutină. Şi cercetătorii din Mali spun că aşteaptă cu nerăbdare „o decizie politică rapidă” din partea OMS pentru această nouă abordare.
În acest studiu nu au fost găsite efecte secundare la copiii urmăriţi. Aceştia vor continua să primească vaccinuri şi medicamente până la vârsta de cinci ani, iar studiile vor continua.