Managerul Spitalului „Sf. Pantelimon” NEAGĂ criza de aprovizionare cu noradrenalină: „În spital erau circa 1000 de fiole”
Bogdan Socea, managerul Spitalului „Sfântul Pantelimon” din București, a declarat, vineri, că nu a existat nicio criză de aprovizionare cu noradrenalină la momentul investigat de procurori.
Conform sursei citate, la acea dată, spitalul dispunea de aproximativ 1.000 de fiole din acest medicament esențial.
„Primele verificări și de la minister au fost stocurile. Nu au fost probleme, este și un medicament ieftin, costă câțiva lei o fiolă. Erau la momentul respectiv circa 1000 de fiole”, a subliniat Socea, pentru G4Media.
Deși nu este specialist în anestezie, Bogdan Socea, care este medic chirurg, a menționat că protocolul de administrare a noradrenalinei implică ajustarea frecventă a dozelor în funcție de starea pacienților, dar nu a oferit detalii suplimentare despre proceduri, invocând faptul că nu este de specialitate.
Managerul a mai precizat că, până la izbucnirea scandalului, nu au existat sesizări în cadrul spitalului legate de modul de administrare a noradrenalinei, nici către șefa Secției ATI, nici către directorul de îngrijiri medicale și nici către conducerea spitalului.
Două doctorițe au fost arestate
Cazul deceselor pacienților internați la ATI, la spitalul Sfântul Pantelimon, a dus la arestarea a două doctorițe. Cadrele medicale sunt suspectate că au micșorat dozele de noradrenalină, ceea ce a dus la moartea pacienților.
Referatul procurorilor prezintă discuțiile interceptate dintre cele două doctorițe, stenograme, dar și informații despre dozajul din injectomate.
Pe fișele de observație era scris că niciodată nu s-a coborât brusc nivelul de noradrenalină, ceea ce ar fi fost periculos pentru viața acestora, conform expertizei făcute de INML pentru Parchet.
Datele scoase la iveală de procurori indică cu totul altă situație. Anchetatorii au încercat să afle cu exactitate ce cantitate de noradrenalină a fost administrată, în mod real, nu doar ce figura în fișa de observație.
Autoritățile au obținut mărturii de la mai multe cadre medicale medii, asistente și asistenți, care au declarat că două doctorițe de la ATI aveau două metode de a renunța la tratament în cazul pacienților aflați în stare gravă:
Fie înlocuiau noradrenalina cu ser fiziologic, fie fixau injectomatele ca să dea mai puțină noradrenalină.
Procurorii au intrat în posesia unor fotografii făcute de asistente, care arătau valori scăzute ale administrării de noradrenalină prin injectomate.
Cu toate acestea probele erau insuficiente, așa că anchetatorii au mers la spital pentru a obține datele din injectomate, să vadă dacă aceste cantități administrate bolnavilor în stare gravă erau aceleași cu valorile trecute în foile de observație. Mai multe cadre medicale din secția ATI sunt citate de către procurori.
Vă recomandăm să citiți și: