Potrivit oamenilor de știință de la Universtitatea din Adelaide, grăsimile și carbohidrații ne dau energie ca să ducem la bun sfârșit toate sarcinile pe care le avem de îndeplinit de-a lungul zilei și sunt digerate mult mai repede decât proteinele, potrivit The Independent. Acest lucru înseamnă că energia care provine din carne este folosită mai târziu și, dacă apare un surplus, acesta este înmagazinat în corp sub formă de depozite de grăsime.
Cum carnea a devenit un aliment extrem de accesibil în mai toate zonele globului, obezitatea devine o și mai mare problemă pentru întreaga lume.
Wenpeng You, doctorand al Universității din Adelaide a făcut cercetări cu privire la accesul pe care îl au popoarele lumii la zahăr și carne și impactul pe îl are acest fapt în ceea ce privește rata obezității în 170 de țări. Tânărul afirmă că există o interdependență între acești doi factori.
În cercetarea sa, Wenpeng a ținut cont și de diferențele dintre aceste țări, cum ar fi gradul de urbanizare, obișnuințele în ceea ce privește activitatea fizică și media aportului caloric specifică respectivului popor. Astfel, tânărul a ajuns la concluzia că gradul de acces la produsele din carne reprezintă aproximativ 13% din totalul ratei obezității, același procent fiind valabil și în cazul zahărului.
„Este un principiu fals acela conform căruia doar grăsimile și carbohidrații, în special grăsimile, sunt factorii majori care contribuie la instalarea obezității”, a afirmat Wenpeng You.
„Fie că ne place, fie că nu, grăsimile și carbohidrații din dietele actuale furnizează suficientă energie pentru a ne duce la capăt sarcinile zilnice. Pentru că proteinele din carne sunt digerate mai târziu decât grăsimile și carbohidrații, energia pe care o primim de la aceste proteine reprezintă un surplus, care se traduce prin înmagazinarea grăsimii în corp”, a explicat tânărul.
Acest studiu diferă de cercetările anterioare prin faptul că stabilește o legătură între consumul de carne și obezitate din punctul de vedere al conținutului proteic, nu al celui de grăsimi.
Aceste rezultate vor stârni controverse, potrivit oamenilor de știință, dat fiind faptul că face comparația între carne și zahăr, clasând aceste două alimente pe aceeași treaptă în ceea ce privește influența lor asupra apariției obezității.
„Pe lângă faptul că este important pentru consumatori să știe că zahărul și grăsimile consumate în exces nu le fac bine, noi credem că ei trebuie să acorde atenție și consumului de proteine din carne care poate avea o contribuție importantă în acest sens”, explică și profesorul Maciej Henneberg.