Românii adoră cârnații! Fie că-i mănâncă cu garnitură, cu murături, varză sau cartofi, fie într-un hot dog cu ketchup și muștar.
Dar mare parte din cârnații vânduți în măcelării sau în supermarket nu sunt românești, ci provin dintr-o țară sud-americană, potrivit Observator News.
Fabricile din România importă carne de porc din Chile, după ce un mare producător din statul sud-american a venit în România pentru a încheia noi contracte.
Procesatorii preferă să importe de la mii de kilometri depărtare pentru că primesc un preţ mai bun, scrie Observator News.
„Au deschis o nouă piaţă de desfacere a cărnii de porc, în România. Şi au avut succes”, a declarat Julio Bravo, ambasadorul Republicii Chile în România.
„Am început să exportăm în România anul trecut. Sperăm să exportăm cantităţi şi mai mari de carne de porc pe piața de aici. E o piaţă importantă pentru noi, una din cele mai importante din Uniunea Europeană”, spune Guillermo Garcia, producător de carne din Chile.
Cumpărătorii nu sunt încântaţi și se plâng că nu ar putea fi sănătos.
„Tocmai din Chile s-o aducem în România. E foarte prost. Când noi putem să creştem şi să producem”, crede un român.
„În mod sigur nu poate fi nicio carne proaspătă care să-ţi aducă un aport nutritiv adevărat”, spune un altul.
Alți români susțin că țara noastră ar trebui să exporte carnea de producție românească către țările din America de Sud. Dar ministerul Agriculturii face promisiuni.
„O nouă OUG privind dezvoltarea şi salvarea sectorului de porc din România. vom finanţa, în 2025 şi 2026, 60 de ferme în sectorul de porc.Vom integra reproducţia”, a declarat Florin Barbu, ministrul Agriculturii.
Sursa Foto: Shutterstock