Detoxul, înfometare asistată. Te duci într-un centru în care ești păzit să nu mănânci și plătești foarte mulți bani pentru asta
Mihaela Bilic: Aș spune și acum, și din nou nu am spus-o eu, se numește înfometarea asistată, deci asta mi se pare adevărul, acesta e detoxul, înfometare asistată. Te duci într-un centru în care ești păzit să nu mănânci, că altfel tu acasă vei mânca și plătești foarte mulți bani pentru asta…
Marius Tucă: Și îți dau supă…
Mihaela Bilic: Îți dau o mâncare simbolică, un pahar de ceva cu niște ierburi ca să ai și tu impresia că ai mâncat, da, deci acolo se face foamea. Este adevărat că tu acasă nu ai cu să o faci pentru că așa am fost construiți, foamea este un instinct atât de puternic, mintea noastră dacă știe că avem undeva și nu neapărat în frigider, pe o rază de 3 km în jurul blocului și în miezul nopții plecăm dacă ne este foame.
Marius Tucă: Spuneam unui prieten ca să exemplific, îți dai seama cât de nasol e la dezalcoolizare? Și a făcut ochii mari, de ce? Păi în primul rând că nu bei, așa și cu asta, cu detoxifierea, că în primul rând nu mănânci.
Mihaela Bilic: Dar știi ce e interesant? Și vorbeam cu tot felul de persoane care au astfel de centre, știi ce e interesant că oamenii vin acolo, avem teribil suntem niște dușmani ai noștri, oamenii vin acolo dornici să se chinuiască să fie teribil totul, e un fel de autoflagelare, adică tu te duci cu bună știință și îmi spuneau că au variante.
Marius Tucă: Și cât slăbesc? 5-7kg ?
Mihaela Bilic: În 10 zile, Doamne iartă-mă, ne spune și religia ții săptămâna înaintea Paștelui, săptămâna aceea mare care nu bei decât lichide, nu știu, probabil de la caz la caz, că dacă ai puține kg nu poți să slăbești spectaculos dar cam așa, între 3 și 7 kg. Problema este că nu este slăbit, că nu se poate să slăbești într-o săptămână și prin nemâncare 100% din grăsime și atunci tu te duci acolo dornic să faci lucrurile radical și dacă se poate exact pe principiul nostru uman, legea totul sau nimic. Deci acolo vrei să plătești păcatele din ani de zile de îmbuibare și cu cât este mai drastic cu atât…
Marius Tucă: Un an de zile de păcate, mă rog, cu ghilimele de rigoare.
Mihaela Bilic: Dar e o chestiune, ți-l dorești drastic. Mi se spunea că sunt alese variantele dacă se poate numai cu lichide, numai cu hidrocolonoterapie, adică acolo oamenii se duc acolo să fie chinuiți.
Marius Tucă: Hai că am ajuns la slăbit.
Mihaela Bilic: A și până acum despre ce a fost?
Nu putem să îi oprim pe oameni din mâncat decât tăindu-le mațele, da. Este tragic într-un fel
Marius Tucă: Vorbim despre alimentație în general, o să vorbim inclusiv despre operația asta, că tu ești de acord cu operația de micșorare a stomacului pentru că sunt foarte multe păreri pro, dar sunt și păreri contra.
Mihaela Bilic: Sunt de acord cu condiția și asta este o chestiune care în străinătate face o diferență între a fi admis ca pacient sau nu, în momentul în care ai episoade de mâncat compulsiv și episoade bulimice te descalifici, de ce? Pentru că acolo este vorba nu de alimentul în sine, ci de un tip de comportament pe care îl are persoana respectivă de impulsivitate, da? Și atunci în momentul în care unei astfel de persoane îi blochezi stomacul și nu mai poate mânca comportamentul compulsiv nu dispare și va face switch-ul de la mâncare trece la alte ingrediente. Că mintea noastră este în această frumos îi spun francezii désespoir créatif, în disperarea ei creativă zice ok, nu mă mai lasă să mănânc ce găsim? Și ce găsește la alcool. Deci alcoolul, eu zic că dacă există acest risc…
Marius Tucă: Și mai e ceva, trebuie să spunem că în momentul în care îți taie stomacul, mintea rămâne aceeași nu s-a schimbat nimic, poftele…
Mihaela Bilic: De asta spun și comportamentul acesta compulsiv și atunci vei avea nevoie de lucruri care să îți satisfacă această compulsivitate, înseamnă alcool, înseamnă ciocolată topită, înseamnă brânză topită, oamenii organismul, mintea noastră este atât de dementă în adevăratul sens al cuvântului încât poate găsi soluții la orice. Deci trece prin acest stomac, trece dacă tu vrei neapărat să mănânci plus că văd oameni care au făcut astfel de operații, apropo de compulsivitate și care non-stop mănâncă. Deci mă uit la ei sunt bărbați în toată firea, au slăbit într-adevăr spectaculos, dar ei umblă în buzunar cu chipsuri cu… mănâncă tot timpul câte puțin ca să treacă, deci ei sunt într-un dezechilibru, nu e o bucurie.
Marius Tucă: Crezi că intervenția este necesară mai ales când e vorba de obezitate, când ajungi la 150 – 200 de kg este necesară nu?
Mihaela Bilic: Este fabuloasă pentru că iată ne aduce și în această, dacă vreți, drama omului modern, nu putem să îi oprim pe oameni din mâncat decât tăindu-le mațele, da. Este tragic într-un fel.
Marius Tucă: Este tragic, dar este spectaculos.
Mihaela Bilic: Este spectaculos pentru că e singura cale, deci altfel nu…
Marius Tucă: Nu există cale de a slăbi 70 – 100 de kg ?
Mihaela Bilic: Există după o anumită greutate este aproape imposibil pentru că este teribilă memoria organismului și nu numai memoria lui, dar este un alt lucru din păcate cu care ne confruntăm, apropo de superficialitate și comoditate, oamenii nu mai sunt dispuși să își bată capul pentru ei și atunci este o soluție exact cum ne place nouă, mai ales într-o țară ca România și peste noapte, iată. Nu se mai gândește nimeni și nu spune nimeni, aici am mici să zic așa semne de întrebare. Mă uitam în Franța, oamenii sunt supravegheați extrem de mult, în Franța în Israel, în toate țările, post operator, la noi nu știu cât se întâmplă, nu cred și am dubii. Nu se vorbește deloc în momentul în care te duci la operație despre problemele și belele, adică ți se prezintă totul extrem de roz, iar lucrurile alea le vei descoperi pe pielea ta când oricum nu mai ai de ales, nu mai poți face…
Marius Tucă: Da, trebuie să spunem că e ireversibilă operația…
Mihaela Bilic: Nu numai că este ireversibilă dar respectivul, adică tipul acela de alimentație cu carențele de rigoare și cu ce anume se întâmplă în tot organismul tăi este pe propria răspundere și este pe viață. Dacă respectivul individ are 40 de ani sau 50 de ani e una, dar să faci astfel de operație unui copil de 7 ani și să nu spui problema ce se v-a întâmpla cu el…
Marius Tucă: A ajuns să se întâmple și la copii…
Mihaela Bilic: Din păcate este o mult prea mare ușurință și o mult prea mare dorință și a pacienților și medicii îi susțin în această atitudine de a scăpa în mod miraculos și de a putea, că aici este beleaua, iar ne întoarcem la păcătoșenia asta a totului nostru de om să putem mânca cât vrem fără să ne îngrășăm. Ori lucrul acesta pornește de la o premisă greșită, dacă noi vrem să facem lucruri pentru care să nu plătim să nu avem cum ar veni între ghilimele responsabilitate, atunci da operația este salvatoare. Însă atenție mare capul nu se potolește prin operație, iar dacă respectiva persoană nu are cu adevărat curajul de a privi în interior și de a își pune întrebările corecte legate de viață, împlinire, echilibru și fericire…
Viața de după operație este aproape garantat, depresie, nefericire. Sunt multe cazuri de sinucidere, alcoolism, droguri, de oameni care încep să ia pastile ca să uite
Marius Tucă: Și mai ales viața de după operație.
Mihaela Bilic: Viața de după operație este aproape garantat, depresie, nefericire, cum să vă spun, neintegrare pentru că până atunci ca gras aveai un motiv, erai nefericit pentru că erai gras, acum slab fiind nu mai poți nici tu și nici cei din jur accepta nefericirea, nu îți găsești drumul…
Marius Tucă: Nu mai poți să dai nefericirea pe faptul că ești gras pentru că între timp ai slăbit.
Mihaela Bilic: Exact, nu mai ai motiv, nu mai este vinovat în viața ta pentru tot eșecul tău și foarte important, o dată gras fiind nu te mai poți vedea, nu mai poți trăi ca persoană slabă. Este foarte multă depresie post operator, sunt multe cazuri de sinucidere, sunt multe cazuri de alcoolism, sunt multe cazuri de droguri, sunt multe cazuri de oameni care încep să ia pastile ca să uite și atunci toată această mizerie existențială care apare pe o promisiune de „ai scăpat de kg viața ta va fi fabuloasă și totul roz” ni se pare că trebuie vorbit cu mai multă atenție despre asta.
Marius Tucă: Cred că este destul de superficială discuția asta și prezentarea…
Mihaela Bilic: Da, ca dovadă numărul de pacienți, teribil, care se… pe bandă rulantă pentru că este exact pe sistemul nostru românesc, lucrurile sunt superficial prezentate, efectele sunt spectaculoase și nici noi, adică pacienții nu vor să știe foarte multe lucruri negative pentru că e atât de mare nerăbdarea de a scăpa o dată de kg în sine.
Marius Tucă: Iar în ceea ce supravegherea despre care vorbeai după operație, asta cred că nu există, nu prea am auzit.
Mihaela Bilic: Eu știu pacienți care s-au operat în străinătate și care la fiecare 6 luni merg la control. Deci îi cheamă indiferent de unde sunt trebuie să se ducă acolo la control și trebuie să aibă evaluare psihologică, trebuie să aibă tot, noi mai avem un pic.
Marius Tucă: Pentru că a venit primăvara, o să prezint cărțile tale pentru că sunt câteva cărți pe care le-am citit la vremea respectivă, avem aici o carte excepțională, apropo despre copii, ABC de nutriție pentru oameni mici și mari.
Mihaela Bilic: Dar știi că asta de nutriție, mi-a luat un an de zile să o paginez, apropo de cât de didactic să fie și în continuare vin spre mine o mulțime de organizații sau asociații cu preocupare de educația copiilor și mă întreabă pe mine: de ce nu este folosit în școli? Nu știu dragii mei, eu sunt doar mândră că.
Marius Tucă: Supă de încălzit inima.
Mihaela Bilic: Aici e trilogia noastră, supă, tocăniță vezi că sunt felurile de mâncare și ronțăieli.
Marius Tucă: Și Ronțăieli. Acum ne întoarcem la meniul de fiecare zi, pentru că până acum nu ai zis nici un fel pentru seară. Am zis eu câteva, o supă, păi supa am zis-o eu. Dar aici o să mai recomand eu câteva lucruri care pot fi într-un meniu de zi, de exemplu iaurturile, sana, chefir și laptele bătut.
Mihaela Bilic: La capitolul lactate sunt mai mult decât o binecuvântare, laptele curge pe meleagurile României, avem din belșug…
E normal să mănânci, că e normal să fi lacom, mâncăcios, pofticios
Marius Tucă: Și conțin foarte multe prebiotice. Am mâncat, o fi păcat? Eu zic că nu e păcat dacă…
Mihaela Bilic: Asta e o carte care într-un fel să spun este rezumatul atitudinii și poziției mele în prezent desființez un pic, adică încerc să definesc normalitatea acolo unde din păcate nimeni nu mi-a spus-o și nici mie nu mi-a fost, dacă mi-o dai puțin, este important, adică gândiți-vă că a îi spune cuiva că e normal să mănânci, că e normal să fi lacom, mâncăcios, pofticios este un lucru atât de important, pentru că dacă oamenii, dacă noi nu știm că suntem normali, dacă noi nu învățăm lucrurile astea, 10 lucruri că definiția…
Marius Tucă: Dar ești mai frumoasă în realitate decât în poza asta, aici ți-a făcut o poză de parcă zici nu ești tu.
Mihaela Bilic: E tot un Marius, deci trebuie să îl certăm pe Marius Bărăgan. Poate e un amestec de tristețe cu resemnare.
Marius Tucă: Îmi vine să plâng și parcă nu ai mai mâncat nimic de 3 zile, glumesc.
Mihaela Bilic: Este un lucru care exact ca un ABC trebuie să ni se spună când noi ne punem diagnosticul că suntem bolnavi, dezechilibrați, păcătoși trebuie cineva să vină și să ne spună „nu numai tu ești așa, cu toții suntem așa, e normal să fi așa”…
Marius Tucă: Dar hai să vedem ce facem de aici înainte.
Mihaela Bilic: Hai să vedem ce facem cu datele astea că așa ne-a făcut natura și dacă noi ne condamnăm pentru ceea ce suntem nu avem cum să mai facem vreodată pace cu noi.
Curățenia de primăvară: reduceți aportul alimentar zilnic timp de 10 zile cu 30-50%, carne mai puțină, multe legume seara și fructe ca desert, doar la nevoie
Marius Tucă: Uite ce pentru că tot e primăvară și vorbim despre oameni care vor să slăbească, nu prin operația prin tăierea stomacului că asta e simplu de făcut, cu ghilimele de rigoare…
Mihaela Bilic: Da, simplu de făcut dar…
Marius Tucă: Dar vorbești aici într-un capitol pe care îl recomand oricui, sigur că recomand cam tot ce am discutat noi astăzi, curățenie de primăvară, spui așa: reduceți aportul alimentar zilnic timp de 10 zile cu 30-50%, adică mâncați mai puțin.
Mihaela Bilic: Jumătate din cât mâncai.
Marius Tucă: Corect, mai departe: consumați numai la una dintre mese produse de origine animală, carne slabă, pește, lactate, de preferință la prânz. Seara mâncați o porție mare de legume, fie sub formă de salată, fie ca supă, ciorbă. Gătiți carnea, peștele cât mai simplu, folosiți doar o lingură de ulei pe zi, multe ierburi aromate, ardei iute, ceapă, usturoi, eliminați complet zahărul, sunt doar zece zile, adaosul de sare, e destul în natură, alimentele prelucrate industrial, adică tot ce înseamnă mezeluri, tot ce înseamnă industria asta, limitați-vă doar la produse proaspete, preparate apoi de voi. Folosiți fructele pe post de desert cu măsură și doar la nevoie. Cumva este un rezumat la ce-am discutat.
Mihaela Bilic: Al discuției noastre.
Marius Tucă: Renunțați la pâine, orez, cartofi și făinoase, folosiți ca surse de glucide leguminoase precum lintea, năutul, fasolea, mazărea, atenție la cantitate, maximum trei-patru linguri pe zi. Deci și aici dacă mănânci trei kile de fasole bătută… la revedere.
Mihaela Bilic: Dar stai că acum humusul e la modă și oamenii mănâncă o caserolă la o masă, da.
Marius Tucă: E foarte mult, o felie două sunt suficiente. Faceți mișcare în fiecare zi măcar treizeci de minute, nu contează dacă vă plimbați sau trageți de fiare, important e să vă puneți sângele în mișcare. Ieșiți din casă ori din birou ca să vă vadă soarele, lumina are rolul de a regla apetitul și secreția de hormoni. Mi se par foarte bine venite astea și întotdeauna încep prin a spune atunci când vrei să slăbești, în afară de a micșora porția de mâncare, adică până la urmă cantitatea, trebuie să scoată pâinea, da, orezul, pastele făinoase, e absolut normal.
Mihaela Bilic: E o chestiune, de ce, pentru că vă spuneam și mai devreme, capului nostru îi place foarte mult tot ce înseamnă glucoză, glucide și atunci dacă vrem să ne fie un pic mai ușor cu siguranță în perioada aia ne putem detașa un pic de mâncare în momentul în care nu ne mai gândim cu poftă. Când te gândești cu poftă la ceva cu siguranță respectivul produs are în el făinos, că nu te gândești cu poftă la o bucată de pește cu legume. De obicei poftele și acea impulsivitate vine din lucruri care să fie făinoase, fie dulci. Și atunci cu cât iei distanță de ele cu atât îți va fi mai ușor să respecți regulile, dar închei și spun avem nevoie de disciplină, de reguli și de lucruri care să fie făcute cu simț de răspundere pentru că altfel dacă vrem după sufletul inimii și după plăcerea capului nostru, mâncarea va fi întotdeauna o chestiune irezistibilă.
Marius Tucă: Am citit un articol foarte interesant pe pagina ta de facebook…
Mihaela Bilic: Am și câteva falsuri, sper ca oamenii…
Marius Tucă: Da, s-a întâmplat tuturor, pagina ta care e pagina oficială are 215.000 de urmăritori și am găsit, ca să mai rupem un pic discuția de mâncare, am găsit un articol care e foarte interesant și aș vrea să ne vorbești în câteva minute, e vorba de 50+ vârsta la care femeile din România încetează să mai existe.
Mihaela Bilic: Nu pot să cred că deschizi subiectul ăsta. Asta-i cutia Pandorei.
Marius Tucă: Uite și aici am învățat de la tine, nu e cutia Pandorei, tu spui aici că după 50 de ani oamenii trebuie să, femeile, că despre femei e vorba, trebuie să meargă la doctor și că trebuie să ia hormoni.
Mihaela Bilic: Și doctorii trebuie să știe.
Marius Tucă: Păi spune, povestește, e o chestie incredibilă asta.
Mihaela Bilic: Incendiatoare, tu ești până la urmă un instigator.
Marius Tucă: De aia m-am și angajat pe colaborare, să pun întrebări. Te rog spune-mi, n-am știut asta, e prima dată când… E prima dată când văd pe cineva care îndeamnă femeile să facă asta.
O femeie care nu ia hormoni la menopauză va arăta după cinci, șapte ani ca și cum ar fi bunică. Tratamentul de substituție hormonală este o chestiune obligatorie
Mihaela Bilic: A fost o chestiune teribilă. Ca orice lucru, eu am o toleranță, să spun așa, câteodată exagerată la lucruri cu care nu sunt de acord, dar vine o zi, o picătură care umple paharul și care mă dezlănțuie într-un fel în care… multă lume, eu știu, poate e surprinsă, adică devin radicalistă, devin excesivă. Chestiunea asta cu 50+ a fost o picătură și culmea cum se întâmplă în viață eram la o ședință din aceasta de filmare și era domnișoara care mă machia, o vedeam atunci pentru prima oară, avea 28 de ani și, nu știu, prin ce fel de glume, ah, da, se schimbase vremea și ea spunea vai de mine ce mă dor oasele, și eu zic, na, o fi vremea de afară. Era o fată de 28 de ani, și zic la tine o fi vremea de afară la mine, de exemplu, ar putea să fie vârsta, la care ea zice nu, nu e deloc vremea de afară, zice, sunt hormonii. Păi zic nu, la mine sunt hormonii, că mai am un pic și fac 50 de ani și scade producția de estrogen, zic dar la tine ce-ar putea fi? Și ea așa într-o chestiune extrem de intimă mi-a dezvăluit, nu știa nimeni din jurul nostru că a avut la un moment dat o problemă de sănătate și a fost un cancer și a fost operată și ea la 24 de ani a ajuns să fie într-un fel de menopauză indusă, deci fetița respectivă la 24 de ani a rămas fără hormonii estrogeni, fără hormoni. Și atunci eu am făcut ochii mari și-am zis ok, spune-mi ce tratament de substituție faci, și a zis ah, niciunul și nu numai că nu fac niciun tratament dar din păcate, dragii mei, deci aici nu mai este o chestiune de facem glume, râdem și ne distrăm. Dragii mei colegi medici, o fată care la 24 de ani rămâne fără hormoni și i se spune „să-ți iasă din cap că o să iei hormoni în vreun fel dintr-o pastilă pentru că eu sper că nu vrei să ne mai vedem aici la o nouă intervenție și la o nouă problemă” mi se pare rușinos și descalificant. Pentru că în momentul în care noi am făcut facultatea și în momentul în care profesorul meu Coculescu, profesorul meu de endocrinologie, eram studentă în anul trei sau patru când am făcut endocrinologia și mi-a spus mie și altor zeci de colegi ai mei la curs, o femeie care nu ia hormoni, care nu ia tratament de substituție hormonală la menopauză va arăta după cinci șapte ani ca și cum ar fi bunica, mama celei care ia, mie de atunci, eram în anii 90 și un pic, eram o puștoaică, mi s-a părut atât de firesc că tratamentul de substituție hormonală este o chestiune obligatorie. De ce, pentru că atâta vreme…
Marius Tucă: Deci o dată cu menopauza acest tratament este obligatoriu.
Mihaela Bilic: Este obligatoriu, de ce, pentru că atâta vreme cât organismul tău face niște hormoni care țin calciu în oase, care țin funcționarea unui întreg organism.
Marius Tucă: Țin un echilibru și funcționarea întregului organism.
Mihaela Bilic: În momentul în care nu îi mai ai, de azi pe mâine, te descompui exact ca roboții ăia SF. Dar descompunerea este atât de rapidă și o vedem pe silueta și pe aspectul și pe fața tuturor femeilor din România pentru care tratamentul de substituție hormonal…
Marius Tucă: Aici e o chestiune de educație și educația ar trebui o chestiune la nivel național.
Mihaela Bilic: Da, dar educația vine de la doctori. Deci aici nu mai e o chestiune care să fie… adică bietele femei dacă se informează și se educă unde? În familie? Mamele lor au făcut astfel de tratament ca să facă și ele?
Marius Tucă: Niciodată. N-au făcut.
Mihaela Bilic: N-au făcut. Și atunci în momentul în care tu te duci la un medic și ți se spune la 24 de ani că să-ți iei gândul că n-o să ne jucăm acum cu hormonii.
Marius Tucă: 24 de ani era un caz nefericit, deci un caz destul de singular.
Mihaela Bilic: Păi cu atât mai mult spun, dacă pentru ea la 24 de ani nici măcar nu le-a trecut prin cap, despre femeile care trec de 50 de ani și sunt la menopauză ce sunt ele? Cantitate neglijabilă. Pentru că și aici, nu sunt răutăcioasă, poate să reprezinte un interes, nu e vorba de ginecologi sau endocrinologi, de ginecologi, ei fac tratamente de fertilizare a femeilor, important este ca femeia să aibă copii, cele care sunt la menopauză nu mai reprezintă un interes pentru nimeni, nici pentru endocrinologi, nici pentru ginecologi. Adică stăm acum să echilibrăm femeile care nu mai sunt interesante…
Marius Tucă: Altă treabă n-avem…
Mihaela Bilic: Altă treabă n-avem sau alți pacienți n-avem.
Marius Tucă: Cum să facem tratamentul ăsta, ce însemnă el?
Mihaela Bilic: Însă informându-mă pentru chestiunea asta, atât de tare m-a necăjit, încât am zis…
Marius Tucă: Te văd. E prima dată când te-ai uitat la cameră și nu la mine.
Mihaela Bilic: Nu că este o chestiune… Dar știi că eram la Timișoara, mă pregăteam să ies din țară, eram cu o tipă și am zis, băi, facem referendum pentru…
Marius Tucă: Asta nu era bine, că voiai să ieși din țară cu o tipă…
Mihaela Bilic: Nu că nu m-am exprimat bine. Eram la o expoziție artistică, eram cu o prietenă de-a mea care și ea are 50…
Marius Tucă: Și până la urmă ai ieșit din țară cu un tip…
Mihaela Bilic: Și până la urmă am ieșit din țară singură.
Marius Tucă: Așa, zi.
Haideți să ieșim în stradă și să spunem vrem și noi să rămânem în continuare femei cu demnitatea și cu respectul cuvenit
Mihaela Bilic: Și am spus facem referendum că vrem autostrăzi și noi ca femei de ce nu ieșim în țară, că tot eram la Timișoara…
Marius Tucă: În stradă pentru o chestie atât de importantă…
Mihaela Bilic: Hai măi oameni buni, haide, uite, sunt eu prima.
Marius Tucă: Cred că sunt milioane de femei care au peste 50 de ani.
Mihaela Bilic: Măi dragele mele, haideți să ieșim în stradă și să spunem vrem și noi să rămânem în continuare femei cu demnitatea și cu respectul cuvenit pentru că în aceste condiții de atitudine a corpului medical nu numai că tratamentul de substituție hormonală este o chestiune banală. La francezi este în întregime suportat de casa de asigurări și costă pe o lună…
Marius Tucă: Și cumva obligatoriu.
Mihaela Bilic: Adică nici nu se pune problema, femeile alea iau tratament de substituție…
Marius Tucă: Cât costă?
Mihaela Bilic: Acum nici măcar nu mai este sub formă de pastile este sub formă de cremă, se pune un puf, ți-l dai pe piele și costă trei euro un tub pentru trei luni. Adică este ridicol. Însă ce-am aflat, am aflat de la colegii mei…
Marius Tucă: Deci hormoni prin cremă prin piele.
Mihaela Bilic: Ca să nu existe niciun fel de risc, să nu existe niciun fel de… vezi Doamne, adică cum am putea judeca că e riscul mai mare decât beneficiul în momentul în care ovarele tale făceau estrogen o viață întreagă și n-ai făcut cancer și acum doza aceea, care este mult mai mică, o iei dintr-o pastilă și brusc faci cancer.
Marius Tucă: Ah, deci se spune că ar exista asta.
Mihaela Bilic: Pentru orice în viață există un risc, însă ce-am aflat este că a deveni specialist în substituție hormonală înseamnă un stagiu de trei ani de zile pentru orice medic și care din păcate în România nici nu există. Așa că, dragii mei, avem niște probleme, iar a fi femeie în România mi se pare că este un handicap teribil pentru că nici măcar nu ești tratat de societatea respectivă cu respectul și cu grija cuvenită. Și atunci noi ce facem plătim asigurări și plătim pentru sănătate acolo unde serviciile…
Marius Tucă: Ai în mine cel mai mare susținător, mai mult decât atât, dacă toate aceste costuri nu înseamnă foarte mult ar trebuie, la fel, suportate de către stat.
Mihaela Bilic: Dar haideți mai întâi să vorbim despre asta pentru că din păcate acest subiect nu a fost niciodată deschis, el este ca un lucru care afectează pe toată lumea dar nimeni nu vorbește despre el și tristețea știți care este? Că din cauza stresului și a greutăților pe care le avem în România, femeile intră la menopauză după 40 de ani, nu la 50.
Femeia respectivă nu este depresivă, ci este efectiv bulversată de lipsa acestor hormoni. Peste noapte, de azi pe mâine, te trezești în pielea altui personaj
Marius Tucă: Apropo de ce a însemnat viața în România în acești ultimi 30 de ani.
Mihaela Bilic: Exact. Și atunci iată dragele mele în cel fel…
Marius Tucă: Adevărul e că dacă ești născut în anii 80, cu acești 30 de ani cu siguranță se poate întâmpla lucrul ăsta.
Mihaela Bilic: Deci fete din ce în ce mai tinere intră la menopauză și când întrebi în jur nimeni nu știe încotro să o ia.
Marius Tucă: Sau ce e de făcut.
Mihaela Bilic: Și ce e de făcut.
Marius Tucă: Dar există un tratament pentru asta.
Mihaela Bilic: Și nu numai că există un tratament, este penibil și este ridicol de ieftin, însă avem nevoie de medici care măcar să discute despre asta, nu mai zic să se specializeze în acest domeniu. Este o piață enormă, stau și mă gândesc că ar trebui să mă apuc… eu am specialitatea, adică diabet-boli de nutriție vine din endocrinologie. O să plec și o să fac un astfel de curs de superspecializare, dar din nou și se mare iarăși suntem… cu o floare nu se face primăvară. Este un subiect care trebuie adus la lumină și trebuie discutat pentru că nu e o chestiune de moft.
Marius Tucă: Nu e vorba de femei, pentru că e vorba de milioane de femei cred.
Mihaela Bilic: Și nu e chestiune de moft, Marius…
Marius Tucă: Nu, e o chestiune de interes…
Mihaela Bilic: Nu e o chestiune că vai de mine vreau să rămân tânără și slabă…
Marius Tucă: Alo, vorba lui Ceaușeasca, alo, stimați călători. E o chestiune de interes național. E vorba de milioane de femei.
Mihaela Bilic: Adică nu este că nu ai voință…
Marius Tucă: Și cred că poate să intre la categoria interes național, la autostrăzi, spitale, vrem și tratament pentru asta.
Mihaela Bilic: De ce? Pentru că lucrul acesta afectează profund respectiva persoană și nu poate fi tratat cu voință, deci hormonii nu pot fi înlocuiți cu voință, nu se strică doar pilea, se strică oasele și se strică în primul rând psihicul.
Marius Tucă: Familia, copiii. Am înțeles, echilibrul organismului.
Mihaela Bilic: Deci femeia respectivă nu este depresivă, prost-dispusă pentru că s-a sculat ea într-un alt fel, ci este efectiv bulversată de lipsa acestor hormoni. Peste noapte, de azi pe mâine, te trezești în pielea altui personaj. Și atunci nimeni nu vorbește de asta? Mi se pare o chestiune inadmisibilă.
Partea a treia a emisiunii Marius Tucă Show va fi difuzată vineri, 10 mai 2019, de la ora 19.00, pe MEDIAFAX și Gandul.info.