Masa de Crăciun ascunde un PERICOL uriaș. Medic: „Se poate întâmpla oricând să fii surprins”
Masa de Crăciun ascunde un pericol uriaș, mai ales pentru cei care au tendința de a consuma prea multe tipuri alimente, în cantități mari.
Măsura – aceasta e soluția cea mai recomandată de medici și de specialiștii în nutriție. Dincolo de îngrășare, masa de sărbători poate genera inclusiv alergii alimentare.
„Ar trebui să găsim soluţii şi surse de inspiraţie pentru a crea o masă potrivită pentru noi. Putem înlocui laptele şi oul, în cazul în care ne dorim asta.
Sunt foarte multe mame care au dedicat mult timp pentru a găti un preparat cu totul şi cu totul sigur pentru copilul lor. În primul rând, trebuie să ţinem cont că o alergie alimentară nu apare la primul contact cu alimentul respectiv, aşadar se poate întâmpla oricând să fii surprins”, a spus medicul alergolog Adriana Nicolae, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate, de la Antena 3.
Cum depistezi faptul că te confrunți cu o alergie alimentară
Simptomele unei alergii alimentare pot apărea imediat după ce ați consumat preparatul respectiv, dar chiar și două ore mai târziu. Dacă începeți să vă simțiți rău, nu ezitați să sunați la 112.
Cum vă dați seama că suferiți de o alergie alimentară:
- iritații la nivelul pielii
- inflamații la nivelul pleoapelor, buzelor
- senzație de mâncărime în gât, gură, limba inflamată
- răgușeală, dificultăți la înghițire, respirație îngreunată, tuse
- dureri abdominale
- diaree
- vărsături frecvente
- amețeli
- pierderea conștienței
- șoc anafilactic
- imposibilitatea unei respirații normale
Alimente interzise în cazul alergiilor
Alergiile nu apar doar în copilărie, pot apărea şi la maturitate. Şi adulţii se pot confrunta cu astfel de situaţii, la orice vârstă. Profilul alergenelor este oarecum diferit în ceea ce privește declanșarea reacțiilor alergice, conform Antena 3.
Dacă știți că suferiți de alergii, este bine să nu consumați următoarele preparate:
- telemeaua de vacă, untul, laptele dulce;
- nucile, alunele;
- ciocolata, cacaoa;
- cafeaua, alcoolul;
- tocăturile, cârnaţii, chifteluţele, ciorbă de perişoare;
- mititeii, mezelurile;
- grăsimile de origine vegetală: uleiul de măsline, de floarea soarelui, de soia, de rapiţă, margarina;
- căpşunile, zmeura, kiwi, ananasul, smochinele, migdalele, papaya, avocado, bananele.