Măsuri la DSP Suceava după ce în Ucraina, la granița cu România, s-au confirmat cazuri de difterie

Publicat: 12 11. 2019, 16:04

Recomandările conducerii DSP vin după atenționarea de călătorie emisă de Ministerul Afacerilor Externe cu privire la existența unor cazuri de difterie în Ucraina.

„Direcția de Sănătate Publică Județeană Suceava a fost informată de către Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile în data de 1 noiembrie despre confirmarea unor cazuri de difterie în regiuni din Ucraina de la granița de nord a României. În contextul în care acoperirea vaccinală pentru bolile difterie, tetanos și tuse convulsivă raportată de județele de la granița cu Ucraina, este suboptimală, au fost transmise recomandări tuturor medicilor de familie și unităților sanitare cu privire la necesitatea acordării unei atenții deosebite diagnosticării corecte a tuturor cazurilor de angină cu simptomatologie sugestivă, inclusiv prin investigații de laborator. CNCSBT a recomandat îmbunătățirea acoperirii vaccinale prin mobilizarea tuturor medicilor de familie în vederea recuperării restanțierilor, copii și adolescenți, nevaccinați sau vaccinați incomplet”, se arată într-un comunicat transmis de directorul DSP Suceava, Liliana Grădinariu.

Potrivit DSP Suceava, la nivel național și județean nu s-au mai înregistrat cazuri de difterie din anii 1980.

Liliana Grădinariu spune că difteria este o boală contagioasă, cu evoluție gravă, dar perfect controlabilă prin dozele de vaccin administrate corect în primii ani de viață.

Direcția de Sănătate Publică Județeană Suceava are stocuri suficiente de vaccinuri combinate care oferă protecție și pentru difterie, o schemă de vaccinare completă presupunând administrarea a 5 doze de vaccin la vârstele de 2, 4, 11 luni și 6, 14 ani.

În județul Suceava se administrează lunar peste 2.500 de doze, acoperirea vaccinală fiind între 85 și 90%, a spus directorul DSP Suceava.