Medicul Tudor Ciuhodaru, eurodeputat, susține că în cadrul Parlamentului European s-a format o comisie prin care se încearcă combaterea cancerului la nivel european. Potrivit lui Ciuhodaru, numărul pacienților la nivel european va ajunge la 100 de milioane în următoarii ani.
„Veste bună pentru România: 50% din decesele provocate de cancer ar putea fi evitate. Am inițiat Planul unic de combatere a cancerului la nivel european. E posibil! Vreau o nouă strategie și măsuri concrete pentru ca viața românilor să fie protejată.
Vocea pacienților oncologici din România este de astăzi auzită și la nivel european. Am fost ales membru al Comisiei anticancer la nivel european.
Este prima dată când se înființează o astfel de comisie specială la nivel european. 651 de europarlamentari au votat pentru, 28 contra și 8 s-au abținut. Comisia este formată din doar 33 de membri și are drept obiectiv major elaborarea unei noi strategii europene anticancer”, a scris pe pagina sa de Facebook eurodeputatul Tudor Ciuhodaru.
„Cancerul este a doua cauză de deces la nivel european”
Acesta a explicat și care sunt „motivațiile acestui demers”:
„1. Cancerul este a doua cauză de deces la nivel european. (1,3 milioane de oameni își pierd viața în fiecare an, peste 25% din decese sunt cauzate de cancer).
- Estimările sunt sumbre și arată ca numărul pacienților oncologici va ajunge la 100 de milioane în următorii ani.
- Există inegalități considerabile între statele membre și în interiorul acestora în ceea ce privește prevenirea cancerului, infrastructurile de depistare și tratament.
- Medicamentele pot fi inaccesibile sau extrem de scumpe pentru pacienți. În 2010-2020 cheltuielile totale legate de cancer au crescut cu 26 %, în timp ce cheltuielile cu medicamentele pentru tratarea cancerului au crescut cu 50 %”, explică Ciuhodaru.
Vreau ca toți copiii afectați de această maladie să benefieze gratuit de cea mai bună terapie
Medicul mai spne că a propus în Parlamentul European un set de 4 măsuri ce vor fi concretizate într-un „Plan unic de combatere a cancerului”.
„Ele se referă la prevenție, tratament, suport al pacienților oncologici dar și la cercetarea acestei patologii.
Două noi programe sunt prioritare pentru mine:
- Programul european pentru sănătatea copiilor. Vreau ca toți copiii afectați de această maladie să benefieze gratuit de cea mai bună terapie, inclusiv acces transfrontalier la cele mai noi tehnologii.
- Și programul european pentru sănătatea femeilor- prin care toate doamnele și domnișoarele să beneficieze de acces gratuit la programe europene de diagnostic precoce și tratament pentru cele mai frecvente trei tipuri de cancer (mamar, col uterin și ovarian).
„Atenție la consumul de alcool”
E bine de știut:
- 50% din decesele provocate de cancer la nivel european ar putea fi evitate.
- Prevenția este esențială- recent a fost adoptată rezoluția pe care am propus-o privind accesul la educație pentru sănătate în toate țările europene iar legea Ciuhodaru privind predarea educației pentru sănătate și a noțiunilor de prim ajutor este în Parlamentul României.
- Sunt încă multe inegalități la nivel european privind accesul la diagnostic și tratament.
- Am reușit deja elaborarea unui cod european de prevenție a cancerului.
Codul include 12 moduri prin care puteți reduce riscul acestei boli:
- Nu fumați.
- Susțineți politicile antifumat în spatiul public.
- Faceți sport.
- Controlați-vă greutatea.
- Adoptați o dietă sănătoasă. ( ! la sare, carnea procesată, consumul de zahăr, aditivi alimentari).
- Atenție la consumul de alcool.
- Atenție la expunerea la soare ( ! la copii).
- Reduceți expunerea la radiații.
- Protejați-vă de toxicele cancerigene ocupaționale.
- Asigurați imunizarea copiilor ( anti-hepatită B și HPV)
- Participați la programele naționale de screening. (cancer de col uterin, mamar)
- Nu uitați că alăptarea reduce riscul de cancer iar terapia de substituție hormonală crește acest risc”, explică medicul Tudor Ciuhodaru.
Alexandru Coman a absolvit Facultatea de Jurnalism în anul 2010, iar de atunci a semnat în mai multe publicații centrale, în secțiunile online, precum evz.ro. Alexandru lucrează de mai mulți ani ...
vezi toate
articolele