Prima pagină » Sănătate » Medic: Este greșit să spunem că bolnavul care a suferit un accident vascular cerebral nu trebuie mișcat șapte zile

Medic: Este greșit să spunem că bolnavul care a suferit un accident vascular cerebral nu trebuie mișcat șapte zile

Medic: Este greșit să spunem că bolnavul care a suferit un accident vascular cerebral nu trebuie mișcat șapte zile
Pacientul care a suferit un accident vascular cerebral (AVC) acut poate începe mobilizarea în primele 24 de ore, recomandarea ca el să stea în pat șapte zile fiind un mit, o idee greșită, a declarat președintele Societății pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroplasticității (SSNN), Dafin Mureșanu.

Potrivit medicului Mureșanu, există șanse foarte mari de revenire a organismului pacientului cu accident vascular cerebral. „Trebuie să schimbi niște lucruri care, de fapt, ‘resetează’ stările patologice ale organismului. În același timp, șansa de a te recupera există, pentru ca așa a fost construit organismul și în special creierul, încât să aibă în el programele de neuroregenerare. Tot ceea ce trebuie să facă medical este să activeze căile naturale de regenerare sau să încerce să le stimuleze în așa fel încât procesul de regenerare și reabilitare să fie accelerat, să fie cât și cât mai amplu. Practic în faza acută, în primele 24 de ore, pacientul poate fi mobilizat, dacă este eligibil pentru mobilizare precoce”, a mai spus prof. dr. Dafin Mureșanu, într-o conferință organizată în această săptămână la Atena, cu ocazia celei de-a zecea ediții a Congresului Societății pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroplasticității.

Medicul Dafin Mureșanu a subliniat, în același context, că bolnavului cu AVC imobilizat timp de șapte zile riscă să îi scadă șansele de recuperare și chiar de supraviețuire. „Bolnavul nu trebuie hiperprotejat. Este greșit să spunem că bolnavul cu AVC nu trebuie mișcat șapte zile, pentru că acest lucru poate să scadă șansa de supraviețuire și de reabilitare a lui. Prin urmare, trebuie să insistăm pe mobilizarea precoce, trebuie aplicate proceduri simple de reabilitare în primele zile”, a mai spus prof. dr. Mureșanu.

Specialistul a explicat că pacientul va continua ulterior recuperarea, fie în secțiile de neurologie, fie într-o secție dedicată neuroreabilitarii, și nu reabilitării generale.

Referitor la secțiile de neurorecuperare, Dafin Mureșanu a semnalat faptul că în România există doar câteva astfel de secții, la Iași, București și Cluj, iar numărul acestora ar trebui să crească. „Sarcina dezvoltării secțiilor de neurorecuperare nu trebuie să fie în grija Ministerului Sănătății, ci a comunităților locale și a întreprinzătorilor privați. De asemenea, ar putea fi create unități medicale mobile, care să asigure neuroreabilitarea la domiciliul pacientului”, a mai spus prof. dr. Dafin Mureșanu.

Citește și