Prima pagină » Sănătate » Medic: În România sunt circa 400.000 de pacienți cu psoriazis; se lucrează la un registru național

Medic: În România sunt circa 400.000 de pacienți cu psoriazis; se lucrează la un registru național

Medic: În România sunt circa 400.000 de pacienți cu psoriazis; se lucrează la un registru național
Șeful Clinicii de Dermatovenerologie din Târgu Mureș, Silviu Morariu, afirmă că în România există circa 400.000 de pacienți cu psoriazis, dar "s-ar putea ca în spatele fiecăruia să stea încă două cazuri nediagnosticate" și că se lucrează la elaborarea unui registru al pacienților cu această boală.

Șeful Clinicii de Dermatovenerologie din Târgu Mureș, Silviu Morariu, afirmă că în România există circa 400.000 de pacienți cu psoriazis, dar „s-ar putea ca în spatele fiecăruia să stea încă două cazuri nediagnosticate” și că se lucrează la elaborarea unui registru al pacienților cu această boală.

Silviu Morariu a declarat, marți, într-o conferință de presă, cu ocazia Zilei Mondiale a Psoriazisului, că pacienții cu această afecțiune „au o reținere în a se prezenta la medic”, astfel că, deși în prezent se estimează că în România există circa 400.000 de pacienți cu psoriazis, „s-ar putea ca în spatele fiecărui pacient să stea încă două cazuri nediagnosticate”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„În România se estimează că avem circa 400.000 de pacienți. S-ar putea ca în spatele fiecărui pacient să stea încă două cazuri nediagnosticate. (…) Au o reținere în a se prezenta la medic. Sunt destul de descumpăniți și dezarmați de evoluția bolii, de tratamentele anterioare și care au avut sau nu au avut rezultate. Și atunci intervine acest fenomen de izolare, ceea ce este un pericol și pentru ei, și pentru noi. Pentru noi, în sensul că boala va evolua, va ajunge la forme extinse, avansate, în care terapia este extrem de costisitoare”, a spus Morariu.

Acesta a precizat că România se numără printre țările care beneficiază de un program național de psoriazis, astfel că pacienții au acces la cele mai noi preparate din lume și pot beneficia de tratament, care „este foarte scump”.

„Aici mă refer la terapia biologică. Avem la îndemână o paletă terapeutică extrem de largă, care, chiar dacă nu vindecă psoriazisul, garantează dispariția tuturor manifestărilor pe termen mediu și lung, poate vindeca puseul, poate asigura o evoluție și o intergrare socială”, a spus el.

Medicul a adăugat că Mureșul se regăsește în topul național în ce privește incidența bolii și că se lucrează la elaborarea unui Registru al Bolnavilor de Psoriazis, la nivelul Societății Române de Dermatologie.

„Avem o incidență relativ mare, datele ne situează în primele locuri la nivel național – fără să pot să dau o cifră absolută. Din păcate, nu avem încă un registru, acum începe un Registru al Bolnavilor de Psoriazis, pentru că boala se pretează la un risc de confuzii, există un risc de subdiagnosticare, dar și de supradiagnosticare. (…) Acum începe un studiu mare la nivel național, coroborat cu programul național de psoriazis”, a spus Morariu.

El a precizat că registul respectiv „nu înseamnă doar să îl încarci”, ci presupune foarte multe criterii de realizare.

„Mie mi-ar conveni să lucrez pe protocol, nu știu dacă statului i-ar conveni să susțină protocoalele. Aici e marea problemă, pentru că ghidul și protocoalele le putem face foarte ușor, dar din momentul acela statul trebuie să își asume responsabilitatea – că pe întreg teritoriul țării pot să am criteriile de diagnostic, pot să am măsurile de examinare paraclinice și pot să asigur condiții corespunzătoare. Că dacă nu, n-am făcut nimic”, a spus Morariu.

Acesta a anunțat, totodată, inițierea campaniei de informare și educare a populației „Fii inteligent! Renunță la prejudecăți!”, care oferă consiliere și consultații gratuite pentru bolnavii cu psoriazis, fără ca aceștia să aibă nevoie de bilet de trimitere, dar și informații pentru populație – cu privire la factorii de risc, stiul de viață și modul cum poate fi boala menținută sub control.

„Există o temere cu totul nejustificată din partea societății față de pacientul cu psoriazis. De ce? Pentru că nu știm și ne temem de ceea ce nu știm. Ceea ce am vrea să transmitem astăzi, prin această campanie, este că psoriazisul nu este o afecțiune contagioasă, pacientul cu psoriazis nu este periculos pentru nimeni – chiar dacă este în apropierea mea, chiar dacă interacționez cu el”, a mai declarat Morariu.

Autor
Autor

Citește și