Toamna a sosit! Anotimpul nu vine doar cu temperaturi scăzute, dar și cu riscuri mai mari de răceli și gripe. Este cel mai ideal anotimp pentru a consuma fructe care conține vitamine și minerale.
Medicii recomandă consumul fructelor zilnic, fiind ideale pentru și pentru curele de slăbire. Dar un medic nutriționist atrage atenția.
Strugurii, de exemplu, chiar pot îngrășa dacă sunt consumați în mod exagerat. Un ciorchine mare poate conține un număr de calorii echivalent cu trei felii de pâine. Nucile au o cantitate calorică ridicată. Prin urmare, nu este recomandat consumul a mai mult de 30 grame de nuci pe zi.
„Sunt sănătoase dar este foarte important ce cantitate mâncăm, în fructele de toamnă găsim o cantitate mult mai mare de fructoză care de fapt fructoza este zahărul natural”, spune Oana Ciuhureanu, medic nutriţionist.
„un kilogram de boabe de struguri echivalează cu valoarea nutritivă a 600 de grame de carne de vită, 300 de grame de pâine, 1 kilogram jumătate de cartofi sau chiar peste 3 kilograme de roşii. În funcţie de soi, strugurii au un număr caloric în jur de 100, 150 de calorii per suta de grame și ca cantitate de zahăr undeva la 15, 16 grame de glucoză, adică fructoză. Prunele în primul rând recomandat să le mâncăm pe cele care nu sunt uscate. Cele uscate au o cantitate mult mai mare de zahăr și un număr caloric aproape triplu. Iar prunele proaspete au un număr caloric de 60 de calorii pe 100 de grame și o concentrație de zahăr undeva în jur de 10 grame. Cantitatea de fructoză pentru un adult este undeva între 15 şi 30 de grame pe zi”, avertizează Oana Ciuhureanu pentru Observator News.
„Afinele, zmeura şi căpșunile care sunt fructele cu indice glicemic mic și mai putem adăuga şi merele care au o cantitate mare de fibre și să nu uităm de gutuile”, adaugă medicul.