Medicamentele compensate, eliberate DOAR din județul unde a fost emisă rețeta. CNAS: Problema este TEHNICĂ și există de când e Casa
Deși reprezentanții CNAS au promis încă de anul trecut că problema va fi rezolvată, în continuare, asigurații nu-și pot lua medicamentele compensate din orice farmacie din țară, ci doar din localitatea în care a fost emisă rețeta. De vină ar fi problemele… tehnice.
Elena Apostol are 25 de ani, iar de trei ani suferă de trombofilie, o afecțiune a sângelui. Tânăra este însărcinată, iar pe toată durata sarcinii trebuie să urmeze, în fiecare zi, un tratament injectabil. Medicamentul este foarte scump, dar este decontat în proporție de 90% de Casa Națională de Asigurări în Sănătate (CNAS).
„Toate au fost bune si frumoase până când, acum de Sărbători, am plecat împreună cu soțul meu pentru o săptămână la părinții mei care nu stau în București. Când am plecat, am luat cu mine și rețeta compensată de la medic pentru că, în acea săptămână, rămâneam fără injecțiile respective. Trebuie să precizez că se eliberează un număr fix de injecții pe lună, adică 31.(…) Mi-am luat rețeta și am intrat în prima farmacie, unde mi s-a spus că tratamentul trebuie luat din orașul în care a fost eliberată rețeta. Bineînțeles că m-am dus la o altă farmacie. Acolo, aceeași poveste,” a povestit pentru Mediafax Elena Apostol.
Până la urmă, pentru a obține tratamentul, soțul ei nu a avut încotro și s-a dus la București. „Este inacceptabil ce se întâmplă.(…) După întâmplarea asta, am discutat cu mai multe persoane care s-au tot plâns de același lucru. Vă dați seamă că sunt oameni a căror viață depinde de un tratament, așa cum s-a întâmplat și cu mine. Evoluția sarcinii mele depinde de aceste injecții. Ce înseamnă asta? Că dacă ești bolnav, trebuie să îți calculezi ieșirile din oraș în funcție de data la care trebuie să îți cumperi tratamentul pentru că altfel riști să rămâi fără medicament,” spune, revoltată, viitoarea mămică.
Farmaciștii au explicat că nu pot face nimic.
„Cunosc această problemă și chiar am avut câteva cazuri.(…) Nu departe de farmacie, sunt căminele la Școala Națională de Studii Politice și Administrative și am avut cazuri în care studenții au venit să le eliberez medicamentele compensate, dar pentru că au mers la medicul de familie din județul lor, nu le-am putut elibera.(…) Unii le-au cumpărat, dacă au fost mai ieftine, dar dacă erau mai scumpe nu, le-am spus să meargă în județ,” a declarat farmacista Alexandra Marin.
Dacă ar da medicamentele pacienților ar risca să nu primească apoi banii de la CNAS și să plătească tratamentele din propriul buzunar.
„Îmi pare rău de ei că trebuie să meargă, poate, și sute de kilometri pentru a ajunge în județ, dar conform regulamentului, eu nu am voie să le dau,” explică farmacista.
Reprezentanții Colegiului Farmaciștilor din România spun că în acest moment este doar o chestiune de funcționalitate a sistemului informatic.
„Este nevoie de unele modificări în sistemul informatic. De exemplu, o farmacie din Prahova trebuie să aibă acces la bazele de date din toate județele ca să poată elibera.(…) Dacă se implementează, atunci farmacia va elibera medicamentele indiferent de Casa de Asigurări cu care e în contact medicul,” consideră vicepreședintele Colegiului Farmaciștilor din România, Răzvan Prisada.
Ca și când arr fi ceva firesc, reprezentanții CNAS știu de acestă problemă, dar nu i-au găsit rezolvare.
„E o situație care din totdeauna a fost, ca să zic așa, de când este Casa,” justifică purtătorul de cuvânt al CNAS, Augustus Costache. „Această problemă trebuia să o rezolvăm la jumătatea anului trecut, dar a trebuit să o amânăm din motive tehnice. Sunt niște chestii mai complicate de adaptat, dar noi intenționăm să o facem. …) Știu că trebuie făcute niște modificări în sistemul informatic. Intenția există, vrem să facem lucrul acesta, sperăm să rezolvăm cât mai repede.(…) Nu vă pot da un termen exact. Am dat un termen la jumătatea anului trecut, după care specialiștii ne-au spus că nu e posibil și trebuie să amânăm.”