Prima pagină » Sănătate » Medicamentele EXPIRATE. Unele nu-și pierd eficiența nici după 15 ani. În ce condiții mai pot fi administrate

Medicamentele EXPIRATE. Unele nu-și pierd eficiența nici după 15 ani. În ce condiții mai pot fi administrate

Medicamentele EXPIRATE. Unele nu-și pierd eficiența nici după 15 ani. În ce condiții mai pot fi administrate
Cele mai multe medicamente ar putea fi eficiente și după 15 ani de la data expirării. Vezi în ce condiții ar trebui ținute produsele farmaceutice, pentru a nu-și pierde calitatea.

Începând cu anul 1979 producătorii de medicamente au fost obligați să marcheze pe ambalaj o dată de expirare a medicamentelor, deși ele ar putea fi eficiente ani întregi, dacă sunt ținute în condiții speciale. Data de expirare marchează, totuși perioada în care se poate garanta întreaga potență și siguranță a medicamentului.

Medicamentele expirate: mai sunt eficiente sau nu?

Cele mai multe informații cunoscute despre data de expirare a medicamentelor provin dintr-un studiu realizat de Administrația pentru Alimentație și Medicamente la cererea armatei militare americane. Ceea ce au descoperit în urma studiilor este că 90% din mai mult de 100 de medicamente, atât pe bază de prescripție medicală cât și fără, au fost perfect folositoare chiar și după 15 ani de la data expirării.

 

 

Data de expirare nu indică într-adevăr un punct la care medicamentul nu mai este eficient sau nu a devenit sigur pentru utilizare. Autoritățile medicale americane declară că medicamentele expirate sunt sigure, chiar și cele care au expirat cu ani în urmă. O excepție rară la aceasta poate fi tetraciclina, dar raportul este controversat în rândul cercetătorilor. Este adevărat că eficacitatea unui medicament poate scădea în timp, dar o mare parte din potența inițială rămâne încă la un deceniu după data de expirare. Excluzând nitroglicerina, insulina și antibioticele lichide, cele mai multe medicamente sunt de lungă durată ca cele testate de armată. Plasarea unui medicament într-un loc răcoros, cum ar fi un frigider, va ajuta medicamentul să rămână puternic timp de mulți ani.

 

 
Important de reținut este că modalitatea de păstrare a unui medicament influențează foarte mult calitatea acestuia, motiv pentru care alterat, el poate provoca anumite daune corpului. 

Factori precum temperatura, lumina soarelui și umiditatea pot determina destule medicamente să se descompună și să-și piardă forța. De exemplu, un medicament care subțiază sângele (Pradaxa) este atât de sensibil la umezeală încât producătorul recomandă să se păstreze medicamentul în recipientul său original și să fie aruncat la 4 luni după deschiderea flaconului. La fel sunt anumite suspensii orale care au o dată de valabilitate strictă după deschiderea flaconului. Dar acest lucru se aplică în special medicamentelor sub formă de lichid (siropuri, suspensii orale) și mai ales la medicamentele destinate copiilor.

 

 

Mai multe detalii despre eficiența medicamentelor expirate pe CSID.

 

 

Citește și