Un nou studiu revoluționar sugerează că fertilitatea femeilor ar putea fi prelungită cu ajutorul unui medicament deja existent pe piață. Este vorba despre rapamicină, un medicament utilizat în mod obișnuit pentru prevenirea eșecului transplanturilor de organe.
Potrivit CNN, cercetătorii au descoperit că acest medicament ar putea deveni un tratament viitor pentru fertilitate.
Fertilitatea femeilor începe să scadă semnificativ în jurul vârstei de 35 de ani. Cu toate acestea, testele recente efectuate pe șoareci au arătat că rapamicina poate întârzia îmbătrânirea ovarelor și menopauza. În experimentele pe rozătoare, femelele cărora li s-a administrat rapamicină au prezentat o creștere a rezervei de foliculi primordiali, ceea ce a dus la nașteri reușite mai târziu în viață. Aceste rezultate sugerează că rapamicina ar putea avea potențialul de a întârzia menopauza prematură la femei.
În prezent, medicamentul a fost testat doar pe șoareci, dar cercetătorii au demarat deja un studiu clinic pe oameni. Primele rezultate sunt promițătoare, indicând că rapamicina ar putea reduce îmbătrânirea ovarelor cu 20% la femeile aflate la perimenopauză, cu vârste cuprinse între 35 și 45 de ani, fără efecte secundare. Următoarea etapă a studiului va implica un eșantion mai mare de 1.000 de femei, scrie Spotmedia.
Rapamicina, un compus bacterian, permite celulelor să supraviețuiască mai mult în condiții de laborator și este utilizată de obicei la pacienții cu transplanturi de organe pentru a suprima sistemul imunitar. De asemenea, este folosită pentru tratarea anumitor afecțiuni vasculare, încetinind creșterea celulelor, cum ar fi tumorile.
Vă recomandăm să citiți și: