Medicul Alina Tănase, despre un nou tratament revoluționar aprobat de Ministerul Sănătății: „Este o terapie celulară şi suntem foarte aproape să putem trata şi noi în România pacienţii”

Publicat: 11 02. 2021, 11:06
Actualizat: 11 02. 2021, 11:08
Medicul Alina Tănase, despre un nou tratament revoluționar aprobat de Ministerul Sănătății: „Este o terapie celulară şi suntem foarte aproape să putem trata şi noi în România pacienţii” / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ

Medicul primar hematolog Alina Tănase a anunțat faptul că Ministerul Sănătății a aprobat miercuri, 10 februarie, un nou tratament revoluționar – terapia celulară – care îi ajută pe pacienții care suferă de boli grave.

Alina Tănase, directorul medical al Institutului Clinic Fundeni, a explicat în cadrul emisiunii „Ochii pe mine!”, difuzată de Aleph News, cum îi ajută terapia celuraă pe pacienții care suferă de boli grave.

„Este vorba despre o terapie celulară şi suntem foarte aproape să putem trata şi noi în România pacienţii care sunt refractari la orice alt fel de chimioterapie sau chiar recăzuţi după transplant. (…) Sunt, de fapt, nişte celule proprii ale pacientului pe care le recoltăm ca la transplant şi această punguţă cu limfocitele pacientului le trimitem într-un laborator specializat, unde sunt modificate genetic, încât pe suprafaţa lor să exprime un receptor care se lipeşte exact de celula tumorală. În momentul în care s-a lipit, o distruge. Aceaste celule imune modificate, reintroduse în organismul pacientului, distrug boala”, a explicat specialistul.

Alina Tănase: Celulele modificate distrug boala

„Medicamentul costă undeva în jur de 300 – 400.000 de euro. Este un medicament în programul de oncologie, fiind vorba despre pacienţi cu boli maligne hematologice. Centrul de transplant trebuie să fie acreditat. Trebuie să trecem prin altă acreditare decât cea a Agenţiei Naţionale de Transplant, de aceea s-a înfiinţat şi Comisia de Terapii Celulare a Ministerului Sănătăţii, tocmai pentru a alege cazurile care au indicaţie şi pentru a stabili centrele unde se poate face o astfel de terapie pentru că în toată lumea se face doar în centrele de transplant”, a mai susținut Alina Tănase.

Doctorul dr. Alina Tănase este şi preşedinte al Societăţii Române de Transplant Medular și a povestit în cadrul aceleiași emisiuni prin ce au trecut în perioada pandemiei pacienții care au primit un transplant.

Cum au resimțit pandemia pacienții care au suferit un transplant

„Pacienţii cred că s-au ferit în primele luni să vină la spital şi au venit în momentul când boala a devenit mai gravă sau simptomele au devenit mai grave. Aş spune că pacienţii noştri au avut uzanţa folosirii măştilor. Pacienţii post-transplant întotdeauna purtau mască, în orice situaţie, când ieşeau din casă şi se dezinfectau pe mâini la orice manevră. Nu a fost o schimbare extraordinară. Oricum, erau regulile pe care le ţineau înainte de pandemie. Imunitatea dânşilor este foarte scăzută şi orice infecţie poate să fie o complicaţie majoră”, a mai explicat aceasta.