Medicul american Jack Newman, despre beneficiile alăptării. „Copiii alăptați prezintă un risc scăzut de a dezvolta infecții”
În România, 31% dintre copii sunt alăptați exclusiv la sân în prima lună de viață, dar acest procent scade în următoarea lună la 22.7%, ajungând ca în luna a șasea de viață a copilului la un procent de 3.4%, arată datele unui studiu realizat de Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului (IOMC), în parteneriat cu Ministerul Sănătății și UNICEF.
Dr. Jack Newman, cercetător în domeniul lactației și medic pediatru, vorbește despre importanța alăptării și despre cum au ajuns, de-a lungul timpului, mamele să renunțe la această metodă de hrănire a copiilor.
El spune că numărul femeilor care își alăptează copiii a înregistrat o scădere în secolul XIX, atunci când a apărut laptele praf. Acest lucru a mai coincis și cu faptul că femeile erau tot mai active pe piața muncii, iar acestea trebuiau să se despartă de proprii copii încă de la vârste fragede. Totodată, medicii au contribuit la acest trend considerând că laptele praf este o „asigurare nutrițională” împotriva malnutriției . „În secolul 20, doctorii au început să creadă în „hrănirea științifică a bebelușilor”, când cei mici erau hrăniți după un program fix, cu cantități determinate în funcție de necesarul de proteine și carbohidrați”, spune dr Jack Newman, care amintește și rolul industriei publicitare care le determină pe tinerele mame să creadă că laptele praf este la fel de bun pentru copii ca laptele matern.
„Copiii care sunt alăptați prezintă un risc scăzut de a dezvolta infecții la nivelul urechilor, la nivelul sistemului urinar, afecțiuni pulmonare și viroze respiratorii. Riscul de diabet de tip 1 și tip 2 este mult mai scăzut în rândul copiilor alăptați. De asemenea, acești copii sunt mai puțin susceptibili de a avea probleme cu greutatea sau de a dezvolta diferite forme de cancer. Alăptatul oferă beneficii și pentru mame. Femeile care obișnuiesc să își hrănească copii la sân prezintă un risc scăzut de a se confrunta cu hipertensiune, accident vascular cerebral și diabet. Un alt mare avantaj este că femeile care alăptează revin mult mai repede la greutatea pe care o aveau înainte de sarcină, spre deosebire de cele care nu își hrănesc copiii la sân”, spune dr. Jack Newman.
Țările în care alăptarea este practicată pe scară largă sunt cele scandinave. „În țările scandinave, printre care se numără Norvegia, Suedia și Danemarca, femeile optează să-și hrănească copii exclusiv la sân în primele 4 luni de viață, în timp ce în Irlanda și în Spania femeile optează să își alăpteze copii pe o perioadă mult mai scurtă de timp. ratele în ceea ce privește inițierea alăptării sunt mari în multe țări. Problema este că nu continuă pentru mult timp”, explică dr. Newman, care spune că bebelușii trebuie alăptați la cerere, nu după program.
Medicul Jack Newman vine în România la începutul lunii mai și va vorbi despre alăptare și despre beneficiile hrănitului la sân.