Prima pagină » Sănătate » Medicul dietetician Adina Rusu spune ce trebuie să mâncăm pentru a preveni DEPRESIA. Creierul, influențat de alimentație

Medicul dietetician Adina Rusu spune ce trebuie să mâncăm pentru a preveni DEPRESIA. Creierul, influențat de alimentație

Medicul dietetician Adina Rusu spune ce trebuie să mâncăm pentru a preveni DEPRESIA. Creierul, influențat de alimentație

Cunoscutul medic dietetician Adina Rusu, preşedintele Colegiului Teritorial al Dieteticienilor din judeţul Iaşi, spune ce trebuie să mâncăm pentru a preveni depresia. Așadar, alimentaţia reprezintă un factor decisiv în managementul simptomelor depresiei.

Deficiențele proteice, de vitamine din complexul B, de vitamina D, de seleniu, zinc, magneziu, fier, calciu și absența acizilor grași omega-3 au un impact extrem de important asupra funcţionării creierului şi a sistemului nervos.

În felul acesta se poate influenţa şi apariţia simptomelor depresiei.

Adina Rusu, despre ce alimentație este benefică

Vorbind despre acest subiect, medicul Adina Rusu atrage atenția asupra unui aspect de luat în seamă – consumaţi în exces, mulți nutrienţi (cuprul, fierul etc) ar putea avea un impact negativ în ceea ce priveşte apariţia semnelor depresiei.

„Pentru a preveni deficienţele nutriţionale menţionate este importantă adoptarea unei alimentaţii echilibrate şi variate, bogată în legume, fructe, cereale integrale, surse de proteine vegetale, leguminoase, nuci, peşte şi lactate cu un aport moderat de grăsimi, cu limitarea consumului de zahăr şi de alimente procesate” – dieteticianul Adina Rusu

Conform studiilor în domeniu, depresia este una dintre cele mai întâlnite afecţiuni psihice, prevalenţa sa fiind în continua creştere.

„Deşi factorii care determină sănătatea mintală sunt complecşi, tot mai multe dovezi ştiinţifice indică o asociere puternică între o alimentaţie nesănătoasă şi agravarea tulburărilor de dispoziţie, inclusiv anxietatea şi depresia, precum şi cu alte afecţiuni neuropsihiatrice.

Este cunoscut faptul că structura şi funcţiile creierului depind de disponibilitatea unor nutrienţi adecvaţi, inclusiv grăsimi sănătoase, aminoacizi, vitamine şi minerale. Este evident, prin urmare, faptul că aportul alimentar şi calitatea alimentaţiei influenţează funcţionarea creierului, făcând din dietă o variabilă modificabilă pentru a viza sănătatea mintală, dispoziţia şi performanţa cognitivă.

În plus, hormonii endogeni ai intestinului, neuropeptidele, neurotransmiţătorii şi microbiota intestinală, sunt afectaţi direct de compoziţia dietei, toţi aceşti compuşi având la rândul lor impact asupra sănătăţii psihice”, a declarat Adina Rusu.

CITEȘTE ȘI:

INTERVIU | Adina Rusu, nutriționist-dietetician: „Trei porții de legume și 2-3 fructe de sezon pe zi sunt suficiente pentru a ne ajuta în lupta cu temperaturile ridicate din timpul verii”

Șoferii pot rămâne fără permis dacă iau pastile de RĂCEALĂ

Stopul cardio respirator: Care sunt MANEVRELE de resuscitare?

Laurențiu Teodorescu este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si ... vezi toate articolele

Citește și