Prima pagină » Sănătate » Medicul Mihaela Bilic ne învață ce trebuie să facem pentru a avea o DIGESTIE corectă. Sfatul, preluat din învățăturile înțelepților budiști

Medicul Mihaela Bilic ne învață ce trebuie să facem pentru a avea o DIGESTIE corectă. Sfatul, preluat din învățăturile înțelepților budiști

Medicul Mihaela Bilic ne învață ce trebuie să facem pentru a avea o DIGESTIE corectă. Sfatul, preluat din învățăturile înțelepților budiști

Mulți oameni au probleme cu digestie și se întreabă cum e posibil așa ceva. Medicul Mihaela Bilic explică unde facem o mare greșeală.

Pentru a avea o digestie corectă trebuie să mestecăm îndelung mâncarea, ne spune reputatul medic nutriționist.

Bilic: „Digestia începe în gură”

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Mihaela Bilic arată că mestecatul îndelungat oferă senzația de sațietate și ajută digestia. Secretul este, așadar, să mestecăm îndelungat fiecare aliment.

Digestia începe în gură…… Și ăsta este motivul pentru care înțelepții budiști ne sfătuiesc să mestecam până și apa!

Rolul masticației este multiplu: reduce dimensiunea bucăților de mâncare ca să putem să le înghițim, umidifiază și înmoaie alimentele, fragmentează fibrele și facilitează acțiunea salivei, care are rol în digestia glucidelor. Doar la gândul mâncării, înainte de a introduce prima îmbucătură în gură, glandele salivare încep să secrete salivă.

Există 2 tipuri de salivă: cea produsă în partea anterioară a gurii, cu rol de umidificare a alimentelor și cea produsă în fundul gurii, mai vâscoasă, destinată lubrifierii pasajului spre esofag.

Saliva conține enzime numite amilaze care declanșează digestia chimică a glucidelor încă din cavitatea bucală”, arată specialistul în nutriție.

„Mestecă de 20-30 de ori fiecare înghițitură”

Mai departe, Mihaela Bilic explică și care sunt procesele declanșate în timpul masticației.

De asemenea, ea susține că este foarte important să mestecâm încet fiecare îmbucătură de mâncare.

„Lanțurile lungi de amidon din pâine, paste făinoase, cartofi sau orez încep să fie fragmentate în molecule mai mici de glucoză.

Această primă etapă a digestiei, care se realizează în gură, este esențială și indispensabilă – să mesteci de 20-30 de ori fiecare înghițitură de mâncare este cel mai bun obicei pentru o digestie corectă.

În plus mestecatul îndelungat este un element care ne protejează de lăcomie – nu doar digestia e ajutată, ci și senzația de sațietate, care se instalează mai rapid.

«Pierdeți timp» mestecând, veți constata cu surprindere că vă săturați cu mai puțină mâncare”, conchide medicul nutriționist Mihaela Bilic.

CITEȘTE ȘI:

Top 10 alimente care cresc IMUNITATEA. Mihaela Bilic: „Dacă ar fi să desemnez produsul-vedetă, acela ar fi salata orientală”

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele