Reputatul medic nutriționist Mihaela Bilic spune adevărul despre conserve. Într-un videoclip care s-a viralizat pe social media, românii sunt învățați cum să aleagă cea mai bună conservă.
„Atunci când le-a inventat Louis Pasteur, a revoluționat lumea alimentară. Într-o conservă nu ai nevoie să pui conservanți”, spune Mihaela Bilic.
„Conserva se fierbe. Procedeul de fierbere împiedică dezvoltarea microorganismelor. Știm de când făcea bunica zacuscă, această conservare este impropriu spus… Fierberea este mecanismul prin care se neutralizează agenții patogeni.
Nu este un lucru rău termenul de valabilitate. Avem un mediu perfect steril, prin fierbere. Poate fi păstrată la temperatura ambiantă, vorbim de conserve cu mazăre, pește, boabe, fasole”, zice medicul nutriționist.
Dacă v-ați întrebat vreodată ce să faci în cazul în care ai o conservă expirată, ei bine, o puteți mânca fără nicio emoție!
„Și dacă sunt expirate nu este problemă să fie mâncate. Este o metodă ieftină de a păstra lucrurile pe o perioadă lungă.
Există și cutii care nu respectă niște norme. Conserva era făcută din tablă, acum dacă punem și folie de plastic, nu știu să răspund. Culmea este că tabla din conservă îmbogățește preparatul în fier”, arată Mihaela Bilic.
„Ce se întâmplă prin fierbere: începem cu boabele, foarte multă lume spune că mâncarea de fasole balonează. Fasolea e gata fiartă, o ai într-o cantitate mică. Conserva previne risipa alimentară.
Dacă ești o singură persoană, leguminoasele trebuie puse de două ori pe săptămână în meniu. Aici avem fasole boabe, dacă te uiți pe ingrediente, avem fasole, apă, sare. Nu are nevoie de alți agenți de conservare.
Putem mânca din conservă, mazărea e bună primăvara. Faptul că ele sunt puse în conservă, foarte aproape de locul în care au fost culese, o legumă pe care o poți mânca pe tot parcursul anului.
E o chestiune de economie alimentară. Conserva și congelarea”, mai explică reputatul medic.
„Dacă faci un exercițiu de imaginație, vezi toate alimentele din supermarket și care sunt ambalate în plastic. Conserva clasică nu are plastic în interior.
Alimentul din conservă nu are conservanți, este curățat și fiert, iar în cazul roșiilor este excepțional. Peștele stă în conservă, este ieftin, poate fi transportat în condiții de siguranță.
Conserva de pește în sos tomat este miraculoasă din punct de vedere nutrițional.
Voi credeți… greșeala oamenilor care își dau cu presupusul trebuie să fie strict limitată la expertiza lor. Noi ce facem? Spunem că nu mai facem conserva din tablă, ci din plastic. Bine că am desființat paiele! Nu putem să ne ferim…
Există conserve în care există mâncare gătită, iar la lista de ingrediente nu este cea mai curată rețetă. Eu nu am o problemă să mă confrunt cu oricine. Aseară mi-am făcut mazăre, e așa de important să mâncăm boabe”, conchide Mihaela Bilic.
CITEȘTE ȘI: