Aztecii considerau bobul de cacao hrana zeilor, un tonic cu proprietății revigorante și energizante. Acum 500 ani, boabele de cacao au fost aduse în Spania de Conchistadori. De atunci, s-au creat diverse rețete care aveau la bază boabele de cacao, prin adaos de zahăr.
Mihaela Bilic, medic nutriționist, susține că ciocolata caldă, deși este un produs premium din categoria dulciuri, are nutrienți valoroși, alcaloizi cu efect stimulant, antioxidanți, minerale și multe fibre. Este la fel ca ciocolata neagră, un produs mai degrabă „gras decât unul dulce”.
„Ce ați spune dacă începem anul cu o pledoarie pentru ciocolată? Am reputația de medic nutriționist care nu interzice nimic, așa că profit de acest lucru și vă propun un desert de sezon: ciocolată caldă. De unde ideea de a topi ciocolată și a o transforma într-o băutură? Nu e nimic nou, la origini ciocolata se consuma doar sub formă lichidă- era o băutură amară, preparată după un ritual complex, în care boabele de cacao erau măcinate și fierte”.
Ciocolata este extractul rezultat din miraculosul fruct de cacao, adică un amestec de unt de cacao, masă de cacao și zahăr.
„Ciocolata este un aliment funcțional cu beneficii reale pentru sănătate și indice glicemic scăzut. Cât despre calorii, nu merită numărate, atâta timp cât porția corectă înseamnă 30g, adică 2-3 pătrățele. Ciocolata are densitate calorică mare, adică multe calorii concentrate într-un volum mic”, adaugă medicul nutriționist pentru PRO TV.
Mihaela Bilic propune o modalitate pentru reducerea densității calorice prin diluarea cu apă sau cu lapte.
„Cele câteva bucățele de ciocolată pe care de obicei le înghițim rapid, se pot transforma într-o ceașcă de lichid ce poate fi savurat pe îndelete. Când alegeți ciocolata caldă, adică ciocolată transformată într-un lichid, reduceți la un sfert conținutul de calorii. În loc de apă puteți dilua ciocolata cu lapte, pentru că laptele înseamnă 87% apă. La 25g ciocolată folosiți 100 ml lichid”.
Medicul susține că se pot adăuga și ingrediente în funcție de preferințe pentru a adăuga o aromă în plus.
„În funcție de preferințe, puteți adăuga ingrediente care să aducă un plus de savoare: vanilie, scorțișoară, rom, coniac, frișcă, caramel- totul e permis! În ciocolata caldă puteți înmuia bucățele de biscuiți, bezea, turtă dulce sau cozonac- plăcere diluată, nevinovată și garantată”, a declarat Mihaela Bilic în emisiunea „Doctor de Bine”.
Sursa Foto: Shutterstock
Citește și: Ce bei, de fapt, când cumperi CIOCOLATĂ caldă la plic. Ce conține, de fapt, „licoarea” iernii