Mihaela Bilic, unul dintre cei mai bine cotați medici nutriționiști din țară, dă de pământ cu obiceiurile americanilor în ceea ce privește alimentația. Concret, ea condamnă îndemnul de a începe ziua consumând un anumit produs.
În opinia sa, riscăm foarte mult dacă facem asta, iar organismul nostru nu va fi niciodată mulțumit.
Se spune că prima masă a zilei este și cea mai importantă. Și Mihaela Bilic este de acord cu asta, dar nu și cu ce pun americanii în farfurie la prima oră a dimineții.
Renumitul nutriționist a dat de pământ cu obiceiul din State care presupune consumul unui smoothie de fructe la micul dejun.
Invitată la un podcast cu Marian Drăghici, Bilic a vorbit despre gastrită, o experiență personală trăită și care, susține ea, i-a schimbat complet relația cu fructele.
Deși sunt sănătoase, fructele stimulează pofta de mâncare deoarece conțin multă apă și zahăr (fructoză). Practic, acesta este un instinct natural – de acumulare a grăsimilor cât mai rapid, asemenea urșilor care mănâncă fructe înainte de hibernare.
„După 50 de ani, am făcut gastrită și dintr-o dată nu mai pot mânca cireșe. Pe vremuri, puteam să mănânc o găleată de cireșe. Simțeam că nu mai pot și tot nu mă opream. Acum nu mai pot, simt ca la zeama de lămâie. Este de la gastrită. Durerea bate plăcerea.
Fructele fac poftă de mâncare pentru că au apă cu fructoză. În momentul în care le găsim, trebuie să mâncăm din ce în ce mai multe, așa ne-a lăsat natura, să ne îngrășăm rapid ca ursul mâncând fructe și apoi să intrăm la hibernare și să trăim cu grăsimea din fructe. Dar noi nu hibernăm.
Și vin americanii și spun: «Dimineața să începem cu un smoothie de fructe!», Ferească Dumnezeu! De ce să începem așa?! Ce să vezi… din pâine cu carne, stomacul meu este fericit și nu are nicio aciditate!”, a povestit Mihaela Bilic la podcastul lui Marian Drăghici.
Într-adevăr, smoothie-urile de fructe joacă un rol important în luarea în greutate, mai ales dacă sunt consumate în cantități mari sau frecvent.
Pe de altă parte, pentru că tot avem temperaturi caniculare în țară, medicul Mihaela Bilic recomandă două fructe pe care le putem mânca vara, în fiecare zi.
„Sunt prin definiție fructele verii. Sunt portocalii, parfumate și zemoase. Sunt prietenoase cu digestia și cu silueta. Este vorba de caise și piersici, de care trebuie să profităm; sezonul lor e scurt și ține doar 3 luni pe an, din iunie până în august” – Mihaela Bilic
Mihaela Bilic a explicat și de ce putem considera caisele desertul ideal al verii.
„Spre deosebire de pepeni și struguri, caisele satisfac eficient pofta de dulce și nu îngrașă. Secretul stă în conținutul mare de pectine și sorbitol. Pectinele sunt fibre solubile care se umflă la contactul cu apa, cresc senzația de sațietate și reduc absorția de grăsimi și zahăr în sînge. Sorbitolul este un alcool de zahăr care satisface gustul dulce, dar are 30% mai puține calorii și se absoarbe lent/parțial”, precizează medicul nutriționist.
De asemenea, dacă vom consuma zilnic caise și piersici, avem și beneficii la capitolul protecție solară, deoarece uloarea portocalie din caise și piersici este dată de pigmenți vegetali cu acțiune antioxidantă.
CITEȘTE ȘI:
Medicul nutriționist Mihaela BILIC demontează mitul mămăligii: Cât de sănătoasă este, de fapt?
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a spus adevărul despre SUSHI. Este sau nu sănătos?