Mihaela Bilic, despre iaurtul cu FRUCTE. La ce trebuie să fim atenți când îl cumpărăm din magazin
Nutriționistul Mihaela Bilic a vorbit despre iaurturile cu fructe și la ce trebuie să fim atenți când le cumpărăm de la supermarket.
Iaurtul cu fructe este un desert delicios, o gustare „pe fugă”, dar este folosit și la unele rețete de prăjituri, fiind prezentat drept o variantă sănătoasă.
Mihaela Bilic: Cum alegem iaurtul cu fructe
Mihaela Bilic a publicat recent un clip în care vorbește despre cantitatea reală de zahăr din iaurtul cu fructe.
„Cum alegem iaurtul cu fructe? Ei bine, nu după conținutul de grăsime și nici după numărul de calorii, ci după cantitatea de zahăr care a fost adăugată. Cu cât mai puțin cu atât mai bine. Se numește el iaurt cu fructe, dar de fapt este un iaurt cu zahăr și vreau să vă învăț cum să vă dați seama cât zahăr a fost adăugat în iaurt.
Din păcate, industria alimentară pune laolaltă și lactoza (adică zahărul natural din lapte) și zahărul rafinat așa că voi pe etichetă o să vedeți cuvântul zaharuri”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic.
„Un desert nu e egal un iaurt”
Nutriționistul Mihaela Bilic a precizat că orice tip de lapte conține 3,5 grame de lactoză, ceea ce înseamnă că din gramele de zaharuri trebuie să scădem 3,5, iar valoarea obținută reprezintă zahărul rafinat adăugat. Aceasta variază de la un sortiment la altul.
„Avem aici un produs cu 6,5 grame de zaharuri. Dacă dăm 3,5 la o parte ne rămân 3 grame de zahăr rafinat adăugat. La cealaltă extremă avem un produs care are 14,3 grame de zaharuri, deci aproape 10 grame de zahăr rafinat adăugat.
Ce înseamnă 10 grame? Țineți cont că o linguriță de zahăr are 5 grame, așa că într-un astfel de produs aveți două lingurițe de zahăr la suta de grame de produs. Noi îl numim iaurt cu fructe, dar el este mai degrabă o budincă, o șarlotă, un desert. Are calorii cât înghețata”, a precizat medicul nutriționist.
Mihaela Bilic recomandă iaurturile care conțin cel mult 7 grame de zaharuri. „Dragii mei, dacă vă doriți un iaurt cu fructe atunci mergeți pe o variantă cu cât mai puțin zahăr adăugat și asta înseamnă să nu depășească 7 grame de zaharuri pentru că altfel este budincă și un desert nu e egal un iaurt. Acum știți!”, a mai spus Mihaela Bilic.
Sursa foto: Facebook Mihaela Bilic / Pixabay (caracter ilustrativ)