Odată cu venirea toamnei, zilele devin mai scurte, iar nopțile mai lungi și mai friguroase. Este sezonul în care oamenii încep să aibă deficit de vitamina D și de magneziu.
Potrivit medicului Mihaela Bilic, mai mult de jumătate din populația globului are deficit de vitamina D.
„Până acum se știa că expunerea insuficientă la razele soarelui provoacă această carență. Studiile recente au scos la iveală un alt aspect: vitamina D nu este folosită optim dacă nivelul de magneziu este scăzut”.
Medicul atrage atenția că alimentația modernă nu este suficientă:
„Degeaba luăm suplimente, riscăm ca vit. D să fie stocată în organism, în loc să fie folosită eficient. Aportul optim de magneziu este de 420mg/zi pentru bărbați și 320mg/zi pentru femei. Din păcate alimentația modernă nu acoperă nici jumătate din doza recomandată, prin urmare puțina vitamină D care circulă în sânge va fi incomplet utilizată fără magneziu”.
Mihaela Bilic susține că pentru a combate scăderea nivelului de magneziu din organism, trebuoe să consumăm fasole boabe, linte, cereale integrale, nuci și migdale, plus câte o banană pe zi.
„Carenta de magneziu este un dezechilibru nutrițional recent și are cauze multiple. Modificarea obiceiurilor alimentare, consumul de produse rafinate, ultraprocesate și sărace în micronutrienți sunt cauzele principale. În dieta zilnică întâlnim tot mai rar produse precum fasole boabe sau linte, nuci sau migdale, tărâțe sau cereale integrale. Până și banana, care este bogată în magneziu, a fost pusă la colț de dragul siluetei”.
Deficitul de magneziu duce la stres cronic și somn insuficient și de proastă calitate. Stilul de viață alert și dezechilibrat pe durata sezonului rece afectează sistemul nervos și epuizează rapid rezerva de micronutrienți.
Medicul îndeamnă să reducem consumul de alcool care perturbă echilibrul acido-bazic și favorizează pierderea urinară de magneziu.
Sursa Foto: Shutterstock/CANCAN FOTO
Citește și: Mihaela Bilic, despre cauzele constipației: „Nu mai MESTECĂM mâncarea”