Mihaela Bilic spune că iubește mezelurile și se opune dietelor stricte. Tot ce trebuie să facem este să consumăm moderat orice aliment.
Se consumă în cantitate mică și rareori, oricât de delicioase sunt la gust.
„Un produs, de exemplu, de 100 de grame, a fost obținut din 150 sau 120 de grame de carne. Astea sunt, aș spune, mezelurile premium, mezelurile crud-uscate, deci asupra cărora nu s-a intervenit din exterior cu niciun fel de substanță, ci efectiv carnea respectivă a fost amestecată cu grăsime sau bucata de carne care conținea deja grăsimea de la animal a fost pusă la afumat, la fezandat. Mezelurile sunt intense în gust”, a spus Mihaela Bilic.
Medicul îndeamnă să tăiem salamul în felii subțiri. Ca în cazul și altor mezeluri, trebuie consumată o porție corectă. În cazul salamului de Sibiu, nu trebuie mai mult de 30- 50 grame.
„Atunci când le consumăm trebuie să le tăiem extrem de subțire. Porția corectă de mezeluri, pentru că de aici vine toată problema, trebuie să fie mult mai mică decât de carne. Prin afumare, prin deshidratare, pierd apa și atunci concentrează proteinele și grăsimea. Deci dacă la carne avem porție corectă de 125-150 de grame, la mezeluri, cum ar fi salamul de Sibiu, porția corectă este ca și la brânzeturi – 30-50 de grame”.
Nutriționistul mai spoune că putem cumpăra salamul gata feliat. O felie de pâine cu 4-5 felii de salam, dar tăiate subțiri, este suficientă pentru un mic dejun delicios și nutrivit.
Dacă nu știm să fim sau dacă n-avem un cuțit bun să le tăiem subțire, le putem lua gata feliate. În 100 de grame de salam sunt mai mult de 30 de felii. Deci, o felie de pâine cu patru-cinci feliuțe de salam este un deliciu. Cantitatea face diferența”, a spus nutriționistul la Doctor de bine.