Prima pagină » Sănătate » Ministrul Sănătății: Analizăm REDESCHIDEREA unor institute, printre care cel de cardiologie din Târgu Mureș

Ministrul Sănătății: Analizăm REDESCHIDEREA unor institute, printre care cel de cardiologie din Târgu Mureș

Ministrul Sănătății: Analizăm REDESCHIDEREA unor institute, printre care cel de cardiologie din Târgu Mureș
Ministerul Sănătății vrea să redeschidă câteva institute închise în martie 2011, printre ele fiind și cel de cardiologie de la Târgu Mureș, unde se fac singurele operații pe inimă pentru nou-născuți și sugari

Ministerul Sănătății vrea să redeschidă câteva institute închise în martie 2011, printre ele fiind și cel de cardiologie de la Târgu Mureș, unde se fac singurele operații pe inimă pentru nou-născuți și sugari, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, ministrul de resort, Vasile Cepoi.”Vrem să redeschidem Institutul de Cardiologie din Târgu Mureș. Căutăm variante pentru păstrarea autonomiei financiare, dar unitățile sanitare nu vor avea personalitate juridică”, a spus ministrul Sănătății, Vasile Cepoi.

Potrivit ministrului, Spitalul Județean Târgu Mureș nu poate fi clasificată drept unitate sanitară de urgență, dacă nu are clinică de chirurgie cardiovasculară. „Pe de altă parte transferul unui pacient în urgență din Spitalul Județean de Urgență în Institutul de Cardiologie ar necesita completarea unor foi de externare și, implicit, de internare, dacă fiecare unitate ar avea personalitate juridică, în condițiile în care cele două unități funcționează în aceeași clădire, dar la etaje diferite”, a mai spus Cepoi.

Ministerul Sănătății analizează, de asemenea, cum poate fi redată titulatura de institut și altor unități sanitare închise, cum ar fi cele de la Iași și București, însă după același sistem privind autonomia financiară.

Șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de Adulți și Copii din Târgu Mureș, Horațiu Suciu, afirmă că singura soluție pentru problemele grave ale unității este reînființarea Institutului de Boli Cardiovasculare și Transplant, care a fost desființat „abuziv, având la bază argumente hilare”.

Șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de Adulți și Copii din Târgu Mureș, medicul Horațiu Suciu, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că de la desființarea Institutului de Boli Cardiovasculare și Transplant (IBCvT) și transformarea lui în secție a Spitalului Clinic Județean de Urgență, în 2010, au plecat din unitate 23 de asistente medicale și toți cei trei medici anesteziști, pe fondul lipsurilor legate de finanțare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

El a arătat că din 1 octombrie unitatea nu va mai putea opera urgențele la copii, în condițiile în care de atunci vor pleca doi medici anesteziști cu experiență, iar medicul numit în loc va trebui „să învețe din mers”, dar unitatea va continua să opereze alte patologii.

Suciu a subliniat că singura „soluție normală” pentru problemele grave cu care se confruntă unitatea, legate de lipsa de dotări, de aparatură, de personal, ar fi reînființarea IBCvT, ca structură cu personalitate juridică proprie, care să își poată face propriile politici legate de dotări și personal, cu finanțare în funcție de performanță.

Profesorul doctor Radu Deac, vicepreședintele Consiliului Științific al Agenției Naționale de Transplant și fost șef al Institutului de Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș, care, prin reforma sănătății, a devenit secție a Spitalului Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș, declara că medicii din Spitalul Județean Târgu Mureș nu vor mai face nicio operație pe cord pentru copii, iar de la începutul anului nu au putut realiza niciun transplant de inimă, întrucât Institutul de Boli Cardiovasculare a fost reorganizat de Guvernul Boc, iar fondurile nu au mai ajuns la vechea instituție.

Și profesorul Irinel Popescu, președintele Congresului Romtransplant 2012, a susținut că desființarea institutului a fost o greșeală.

Peste o sută de persoane, între care pensionari, medici, studenți, membri ai USL și fostul șef al Institutului de Boli Cardiovasculare și Transplant (IBCvT)Târgu Mureș profesorul universitar Radu Deac, au participat în iunie la o acțiune în Piața Trandafirilor din centrul orașului, cerând „redeschiderea” institutului. În cadrul acțiunii intitulate „Împreună, să redăm inima orașului” a fost creat un lanț uman în formă de inimă, participanții ținând o panglică roșie, simbol al solidarității.

Ministrul Sănătății, Vasile Cepoi, declara atunci că Guvernul „nu-și propune să facă vreo restaurație” și că va analiza „cu cifre” situația Institutului de Boli Cardiovasculare și Transplant (IBCvT) Târgu Mureș, care, prin reforma sănătății, a devenit secție a Spitalului Clinic Județean de Urgență.

 

Citește și