Ministrul Sănătății pregătește o lege a Vaccinării

Publicat: 15 04. 2015, 10:04

Întrebat într-o emisiune tv cum răspunde campaniei antivaccinare, Bănicioiu a răspuns: „Venim cu o lege pentru vaccinare”, fără să dea alte amanunte, potrivit Hotnews.ro.

Președintele Societatii Române de Microbiologie, prof. dr. Alexandru Rafila, a afirmat în urmă cu o lună de zile, că există riscul de izbucnire a unor epidemii, deoarece acoperirea vaccinală a scăzut.

Vaccinarea cu ROR (rujeola, oreion, rubeolă) în Romania a scăzut până la sub 80% în unele zone din țară în anul 2014. Astfel, în București, rata vaccinării a fost în 2014 de 78,3% față de 97,4% în 2013. În ceea ce privește vaccinarea cu DTP (difterie, tetanos, pertusis), rata în Capitală a fost de 75%, în timp ce în 2013 era de 95,9%, potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), prezentate în cadrul conferinței RoVaccin 2015.

Limita de siguranță pentru menținerea imunității de comunitate, cea care ii protejeaza atat pe copiii nevaccinati (sub 1 an) cât și pe cei mai mari și nevaccinați, este de cel puțin 80% din populație vaccinată.

Rata medie de vaccinare la nivelul întregii țări este de 89,4% pentru ROR, față de 91,4% în 2013, și 87,3% pentru DTP, același nivel ca în 2013.

Principalele cauze ale acestor scăderi sunt, pe de o parte, discontinuitățile în aprovizionarea cu vaccin – responsabilitatea fiind a Ministerului Sănătații – dar și refuzul părinților de a-și vaccina copiii (conform INSP).

În România, campaniile anti-vaccin au devenit în utimii ani mediatic datorită activității unor ONG-uri ortodoxe, dar și a Oliviei Steer.

Guvernul Australiei a anunțat în urmă cu câteva zile că nu va mai acorda suport social pentru copiii părinților care refuză să-i vaccineze cu acele vaccinuri a căror siguranță a fost dovedită în ultimele decenii (ROR, anti-poliomielita sau DTP) prin imunizarea fără efecte adverse a milioane de copii, scrie Hotnews.ro.