Ministrul Sănătății spune că Institutul Cantacuzino ar putea produce vaccinuri în cinci ani: E bine să fim realiști / Sunt pentru o lege a vaccinării și trebuie să vedem cum o implementăm
Victor Costache: Sunt pentru o lege a vaccinării. Trebuie să vedem cum o implementăm
Victor Costache a precizat că susține o lege a vaccinării, însă trebuie să fie dezbateri privind implementarea acesteia. Ministrul Sănătății a spus că sunt 17 țări din Uniunea Europeană unde vaccinarea este obligatorie și, probabil, la acest lucru se va ajunge și în România.
„La sfârșitul lui februarie, începutul lui martie, avem o dezbatere publică pe vaccinare. Ce este foarte important: să arătăm că vaccinarea este un curent pozitiv. (…) Sunt pentru o lege a vaccinării și trebuie să vedem cum o implementăm, ce înseamnă „obligatoriu”. Lucrăm cu colegii din comisia de sănătate”, a declarat Victor Costache la digi24.
Potrivit ministrului Sănătății, sunt 17 țări în Uniunea Europeană unde este vaccinarea obligatorie și „probabil se va ajunge la acest lucru și în România”.
„Nu pot să îmi asum ceva înainte de pronunțare. Ar însemna să arăt o lipsă de respect față de colegii din comisia de sănătate”, a mai spus ministrul.
Știre inițială
„Institutul Cantacuzino – deja discutăm între noi. Înteleg ca stă foarte bine organizat. Se poate organiza, dar va dura între 4 și 5 ani până va produce vaccinuri”, a declarat ministrul Sănătății, la Digi24.
Acesta a spus că momentan Cantacuzino rămâne în subordinea Ministerului Apărării.
Întrebat despre declarațiile fostului guvern, care anunța că institutul ar putea produce vaccinuri în maximum 2 ani, ministrul a spus că acestea sunt detaliile pe care le-a primit.
„E bine să fim realiști. Să fim exacți. Nu am făcut audit la Institutul Cantacuzino. Informațiile sunt despre un institut care nu este în subordinea mea”, a explicat Victor Costache.
În luna aprilie 2019, Gabriel Leș a spus, în calitate de ministru al Apărării, că s-ar putea ca, din 2020, la Cantacuzino să fie produse vaccinuri: „Vreau să fiu foarte sincer, cu toate că Ministerul Apărării Naționale de la preluare, de un an și jumătate, și-a asumat și doi ani ca termen de livrare a unor vaccinuri, nu cred că vom reuși să-l respectăm. Dar, cel târziu până la mijlocul anului viitor, dacă toate lucrurile merg pe drumul pe care am pornit acum, cred că vom putea discuta și despre aceste vaccinuri”