Prima pagină » Sănătate » Mișcarea, esențială pentru copiii în timpul programului școlar. Care sunt beneficiile

Mișcarea, esențială pentru copiii în timpul programului școlar. Care sunt beneficiile

Mișcarea, esențială pentru copiii în timpul programului școlar. Care sunt beneficiile
Un studiu recent, care analiza alte 26 de studii, a revelat faptul că activitatea fizică joacă un rol foarte important în performanța academică a elevilor, cu rezultate în citit și în efectuarea calculelor matematice.

Doctorul John Ratey, profesor asociat la Școala de Medicină Harvard, a declarat că activitățile din timpul pauzelor școlare contribuie la o învățare mai ușoară datorită impactului pe care îl are mișcarea asupra creierului.

„Când te miști, stimulezi toate celule nervoase pe care le folosești atunci când gândești și, atunci când le stimulezi, le pregătești de fapt pentru a face diferite lucruri”, a declarat John Ratey, expert în neuropsihiatrie și autorul cărții  „Spark: The Revolutionary New Science of Exercise and the Brain”, care a studiat în ultimii 30 de ani „sistemele atenției” de la nivelul creierului.

„Când faci exerciții, declanșezi sistemele atenției, ceea ce înseamnă că ești mai atent, ești capabil să faci față frustrării, reziști mai mult. Ești capabil să manipulezi informația prin stimularea părții frontale a creierului care funcționează mai bine, iar asta reprezintă un punct cheie în preluarea informației și prelucrarea ei”, a continuat acesta.

Studiul menționat mai sus, publicat în Jurnalul de Pediatrie, a fost centrat pe 10.000 de copii cu vârste cuprinse între 4 și 13 ani. Astfel, s-a descoperit faptul că activitatea fizică, în special educația fizică, contribuie la îmbunătățirea comportamentului în clase și, de asemenea, contribuie la obținererea rezultatelor academice, în special la îmbunătățirea abilităților implicate în rezolvarea problemelor de matematică, dar și cele implicate în procesul de citire.

Se pare că activitatea fizică contribuie la îmbunătățirea funcțiilor cognitive ceea ce înseamnă obținerea unor rezultate școlare mai bune, dar și la îmbunătățirea comportamentului din clase deoarece copiii nu mai au acel exces de energie. Prin urmare, se pot concentra mai ușor, relatează CNN.

O metodă depromovare a exercițiilor fizice în școli este cea prin filmulețe întrucât acestea atrag atenția copiilor, dar nu numai.

De asemenea, este recomandat ca cel puțin o oră pe zi să fie destinată activităților fizice, mai ales ținând cont de faptul că majoritatea copiilor nu mai petrece atât de mult timp „la joacă” așa cum se întâmpla cu ceva ani în urmă.

Foto: Captură YouTube

 

Autor

Citește și