„Mitul aerului condiționat”, destructurat de specialiști. Cum ne afectează sănătatea
Aerul condiționat nu provoacă probleme de sănătate dacă este monitorizat și „îngrijit” cu atenție.
Însă potrivit unui studiu recent publicat în International Journal of Epidemiology (Jurnalul Internațional de Epidemiologie), persoanele care lucrează în clădiri de birouri cu aer condiționat au raportat că au mai multe simptome care marchează o sănătate precară decât cei care lucrează în clădiri cu ventilație naturală.
Simptomele SBS* sunt legate de iritații ale ochilor, nasului și ale gâtului, precum și simptome respiratorii de tipul tusei”, a declarat William Fisk, conducător al Grupului Național Laurence Berkeley care se ocupă cu studierea mediului de interior, relatează Huffpost.
*SBS – sick building syndrome
„Sistemele de aer condiționat pot colecta organisme infecțioase și alergeni, precum acarienii”, a adăugat doctorul Wassim Labaki, profesor de medicină internă și pulmonară la Michigan Medicine.
„Prin urmare, mentenanța corectă a acestor sisteme, inclusiv schimbarea cu regularitate a filtrelor, este esențială în prevenirea circulării unui aer nesănătos”, a continuat acesta.
„Un studiu amplu indică faptul că performanța umană în domeniiile de lucru la birou este maximizată atunci când temperatura este de aproximativ 22 grade Celsius, plus sau minuns un grad două”, a indicat William Fisk.
Se pare că, atâta timp cât sistemele sunt bine întreținute, aerul condiționat este chiar benefic pentru ănătate, micșorând riscul de apariție a bolilor cardio-vasculare, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Yale.
Foto: Pixabay