Mitul băuturilor dietetice, SPULBERAT în laborator. Ce pericole ascund ÎNDULCITORII folosiți de producători
Cercetătorii au descoperit că șase îndulcitori – aprobați pentru folosirea la producția alimentelor și băuturilor în SUA și UE – sunt toxici pentru microbii din intestine.
Unul din ele este controversatul aspartam, folosit la Coca-Cola Zero. Cercetătorii din Israel și Singapore au avertizat că studiile lor oferă „dovezi suplimentare” privind îndulcitorii artificiali, care pot dăuna sănătății.
Un microbiom sănătos a fost asociat cu aspecte pozitive, precum reglarea hormonală optimă, absorbția nutrienților, digestia și un sistem imunitar bun.
Dincolo de aspartam, cercetătorii au analizat sucroza, zaharina, neotamul, advantam și acesulfam K (acesulfam de potasiu).
Zece suplimente pentru sportivi care conțin acești îndulcitori au fost analizați în studiul citat de Daily Mail, publicat anterior de revista Molecules.
Studiul a fost coordonat de o echipă de la Universitatea Ben-Gurion din Negev și Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore.
În cadrul studiilor de laborator, toți cei șase îndulcitori au fost expuși la bacteriile regăsite de obicei în sistemul digestiv.
Bacteriile au fost modificate pentru a conține compuși fluorescenți, care strălucesc atunci când detectează toxine.
Cercetătorii au descoperit că toxinele sunt eliberate când bacteriile intestinale sunt expuse la îndulcitorii artificiali în laborator.
A fost nevoie de 1 mg/ml de îndulcitori pentru a transforma bacteria într-una toxică.
Cu cât cantitatea de îndulcitor a fost mai mare, cu atât toxinele au fost mai multe, precizează echipa condusă de profesorul Ariel Kushmaro.
„E dovada suplimentară că îndulcitorii artificiali au un efect advers asupra activității microbiale și pot genera probleme de sănătate. Rezultatele acestui studiu ar putea ajuta la înțelegerea toxicității generate de îndulcitori și efectele negative asupra organismului”.
Îndulcitorii sunt legați de riscuri privind obezitatea, cancerul, diabetul, migrenele și bolile ficatului.
Aceștia poluează deoarece sunt rezistenți la tratamentele de curățare a apei.
Profesorul Kushmaro a adăugat că rezultatele arată cât de dăunători pot fi îndulcitorii sintetici pentru mediul înconjurător. Aspartamul este consumat în alimente și băuturi de 200 milioane de oameni din întreaga lume și se regăsește în peste 6.000 de produse.
Printre cele mai populare produse se numără: băuturile carbogazoase, guma de mestecat, budincile, cremele, unele vitamine și bomboane pentru tuse.
În Marea Britanie, mai mulți producători de băuturi răcoritoare au scăzut cantitatea de zahăr din produse pentru a evita plata unei așa numite „taxe pe zahăr”.