Prima pagină » Sănătate » Mituri despre cancer care nu ajută pacienții diagnosticați cu această maladie

Mituri despre cancer care nu ajută pacienții diagnosticați cu această maladie

Mituri despre cancer care nu ajută pacienții diagnosticați cu această maladie
Cancerul este una dintre bolile secolului. Maladia este tot mai prezentă în toată lumea, fiind, de multe ori, descoperită prea târziu pentru a mai putea fi tratată. Tot mai mulți români se confruntă cu cancere agresive de plămâni, sân, stomac sau col uterin, iar diagnosticarea precoce pare departe pentru marea pare a acestora. Cauza principală a acestei situații este amânarea vizitei la medic.

Cu toate că vorbim, în cazul cancerului, despre o boală imprevizibilă, dar care, cu o diagnosticare timpurie are șanse de vindecare. 

„În cazul tumorilor la sân, de exemplu, avem o rată de supraviețuire de 90% dacă le depistăm devreme, în cazul cancerului de prostată, peste 99%, iar în cancerul de plămân, 70%”, explică medicul oncolog Ozlem Er, care activează la unul dintre cele mai inovative centre din Europa în ceea ce privește tratarea cancerului. 

De-a lungul timpului s-a vorbit foarte mult despre posibile cauze ale apariției cancerului. Totuși, există factori care are o influență mult mai pregnantă în ceea ce privește riscul dezvoltării unor tumori maligne. Deși se vorbește despre creșterea speranței de viață ca fiind corelată numărului mai mare de afecțiuni maligne, odată cu înaintarea în vârstă, stilul de viață și moștenirea genetică sunt două verigi extrem de influente în această situație. 

„Genele sunt responsabile pentru 50% dintre diagnostice, în timp ce factorii de mediu sunt vinovați pentru cealaltă jumătate. Așa că un stil de viață sănătos scade riscul apariției cancerului cu 50%. Cum putem face asta? Prin interzicerea fumatului și scăderea numărului de fumători, în primul rând. Apoi, consumul de alcool trebuie redus. Exercițiile fizice de 3-4 ori pe săptămână, plimbările lungi de peste 30 de minute și o dietă echilibrată cu fructe și legume ne apără de cancerele asociate cu stilul de viață și alimentația. Bineînțeles, nu trebuie să neglijăm nici protecția solară”, sunt recomandările oncologului.

O atenție deosebită asupra prevenției trebuie să o acorde toată lumea, însă, în momentul în care rude apropiate au fost diagnosticate cu cancer, controlul periodic devine o chestiune de viață și de moarte. 

Iar diagnosticarea precoce și tratamentul adecvat se traduc în șanse extrem de mari de supraviețuire. 

Mit sau adevăr: pacientul diagnosticat cu cancer nu trebuie să mănânce carne

Medicii oncologi atrag atenția în mod deosebit asupra miturilor care s-au dezvoltat în timp în ceea ce privește alimentația corectă de care trebuie să aibă parte pacienții diagnosticați cu o formă de cancer. „Vocile din popor” spun că acesta din urmă nu trebuie să consume carne, pentru că acest lucru conduce la hrănirea celulei canceroase, ajutând-o să se dezvolte. Totuși, specialiștii contrazic vehement acest mit. 

„Bolnavii de cancer au nevoie de proteine din pește, pui, carne roșie. Dar auzim des pacienți care ne spun că ei nu mănâncă deloc carne, pentru că astfel hrănesc celula canceroasă. Trebuie să știe că pot mânca orice, dacă nu există restricții alimentare impuse de alte afecțiuni precum diabetul sau bolile cardiovasculare. Bineînțeles, că dieta trebuie să conțină și vegetale, 5 porții de fructe și legume pe zi fiind optim”, recomandă specialistul.

Sportul, dieta sănătoasă, protecția solară și hidratarea cu 2 litri de apă pe zi sunt vitale pentru supraviețuirea pe termen lung a pacienților cu cancer. De asemenea, sunt importante în primii 2 ani după diagnostic, controalele periodice la fiecare 3 luni. Între 3 și 5 ani de la tratarea cancerului, controlele se fac la 6 luni. Iar după 5 ani, controlul este anual, pentru că riscul de recidivă există, chiar dacă este mic.

Citește și