Prima pagină » Sănătate » Mituri și realități despre PÂINEA integrală. Ce spun experții în nutriție despre cât de sănătoasă este această alegere?

Mituri și realități despre PÂINEA integrală. Ce spun experții în nutriție despre cât de sănătoasă este această alegere?

Mituri și realități despre PÂINEA integrală. Ce spun experții în nutriție despre cât de sănătoasă este această alegere?

Mulți români care pun preț pe o dietă echilibrată aleg adesea să consume pâinea integrală în detrimentrul celei clasice din făină albă. Totuși experții atrag atenția unor „idei preconcepute” legate de consumul de pâine integrală și consumul de pâine din făină albă.

În mediul online circulă multe informații despre beneficiile pâinii integrale și pericolele pâinii albe rafinate, însă specialiștii subliniază că alegerea trebuie să fie un bine informată.

Pâinea integrală este obținută din cereale integrale, păstrând tărâțele și germenii, în timp ce pâinea albă este produsă din cereale rafinate, lipsind unele substanțe nutritive esențiale.

Cerealele integrale furnizează fibre, vitaminele B și vitamina A, fiind mai sățioase și mai echilibrate nutrițional. În schimb, cerealele rafinate au un conținut nutrițional mai scăzut și pot fi mai puțin sățioase.

Pâinea integrală este adesea mai costisitoare și poate fi mai puțin accesibilă, însă oferă mai multe beneficii nutriționale. Totuși, specialiștii precizează că pâinea albă nu este întotdeauna o alegere proastă.

Sursa foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

Sursa foto: Profimedia images – Caracter ilustrativ

Dieteticianul Miranda Galati subliniază importanța unei alimentații echilibrate și alegerea opțiunii adecvate în funcție de circumstanțe.

Sunt voci care susțin că dacă mănânci în mod regulat cereale rafinate, te poți expune la un risc mai mare de a dezvolta boli grave, însă o analiză publicată în 2019 în Advances in Nutrition pare să demonteze acest mit.

„Totul ține de echilibru”, concluzionează Galati, potrivit USA Today.

Pâinea integrală este cu adevărat mai sănătoasă?

„Este uimitor să faci alegeri mai dense din punct de vedere nutritiv atunci când este posibil, dar nici alegerea opțiunii mai procesate sau mai convenabile nu este întotdeauna un lucru rău.(..) Renunțați la ideea că există o versiune mai sănătoasă a oricărui lucru!”.

Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite recomandă ca jumătate din aportul zilnic de cereale să fie din cereale integrale.

Consumul de pâinea albă nu este în mod automat „mai puțin sănătos”, iar ideea că trebuie să evităm complet cerealele rafinate este contestată de unele studii.

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele

Citește și