„Poate că statul român trebuie să facă mai mult pentru a intra în Eurotransplant sau în orice organizație, pentru că sunt mai multe care se ocupă cu asta. 99% din vină – trebuia să facă mai mult în privința promovării donării, să facă ordine în Agenția Națională de Transplant, pentru că, de fapt, problema a fost transparența, listele nu erau publice, erau pacienți pe liste care apăreau dintr-o dată, motivându-se că erau urgențe majore. (…) Aceste lucruri trebuie să fie transparente”, a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea, la România TV.
Sursa citată a mai precizat că a început deja restructurarea Agenția. Sorina Pintea a numit-o, miercuri, pe Alexandra Anca Mureșan în funcția de director executiv al Agenției Naționale de Transplant (ANT).
Ministrul a mai spus că unul dintre motivele pentru care țara noastră nu a intrat în Eurotransplant poate fi și numărul mic de organe pe care România le-a donat celorlalte state. Sorina Pintea a mai spus că anul acesta au fost transmise mai multe scrisori prin care se solicitau colaborări mai multe stat în ceea ce privește transplantul, însă doar Ungaria a răspuns.
„S-a luat legătura cu centrul din Budapesta, lucrurile mergeau în direcția bună, România a început să dea organe, pentru că a fost 2017, când niciun organ nu a ajuns la țările Eurotransplant. Părerea mea este că țările din Eurotransplant ne-au refuzat tocmai pentru acest motiv. În 2015, s-au făcut 40 de transplanturi pulmonare la Viena, când România a dat doi plânâni. În 2016, un singur plămân, în 2017 a venit refuzul. În 2017, niciun organ donat către Eurtransplant. Nu știu care a fost adevăratul motiv. Scandalurile clar nu au făcut bine. În 2018, am început să ne preocupăm de promoazrea donării. (…) Am ajuns cu Budapesta la un moment al semnării contractului. (…) Săptămâna viitoare, urmează să mă întâlnesc cu oficialii unguri să definitivăm lucrurile”, a mai spus Sorina Pintea.
Călin Farcaș, un tânăr în vârstă de 29 de ani, din Brașov, care aștepta un transplant pulmonar de mai bine de doi ani, a murit luni noapte la Institutul „Marius Nasta” din Capitală. Pacientul a fost diagnosticat în urmă cu doi ani cu hipertensiune pulmonară, fiind dependent de aparatul de oxigen. În luna aprilie a acestui an, zeci de brașoveni s-au strâns în fața Spitalului Clinic Județean din oraș, pentru a trage un semnal de alarmă în ceea ce privește transplantul pulmonar în România.