Modificări în Sănătate de la 1 aprilie. Unde se vor vaccina copiii

Modificări în Sănătate de la 1 aprilie. Unde se vor vaccina copiii
Publicat: 31/03/2015, 17:38
Actualizat: 18/05/2015, 18:15

O serie de reguli din sistemul sanitar se modifică din 1 aprilie, odată cu intrarea în vigoare a noului contract cadru și a pachetelor de servicii.

Printre noutăți ar fi vaccinarea copiilor care cade exclusiv în sarcina medicilor de familie și totodată acordarea de către aceștia a unui număr mai mare de consultații la domiciliul bolnavilor.

Tot de miercuri, spitalele care au contract cu casa de asigurări de sănătate vor fi obligate să asigure bolnavilor internați tratamentul de care au nevoie, fiind interzis să mai trimită pacienții să-și cumpere medicamente sau materiale sanitare, pe care ulterior să le deconteze ca și când ar fi fost acordate de unitatea sanitară. Dar, pentru ca fenomenul să fie oprit, este nevoie ca pacienții să sesizeze orice abuz de acest fel, a declarat recent, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea.
Ministerul Sănătății împreună cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate au stabilit programele naționale de sănătate pentru anii 2015 – 2016, dar și condițiile în care furnizorii de servicii medicale vor încheia noile contracte cu casele de asigurări de sănătate, condiții stipulate în contractul cadru.

Pachetul de bază

Începând cu 1 aprilie, medicii de familie vor putea administra medicamente pacienților lor intramuscular, subcutanat, intradermic, intravenos sau perfuzabil, în timpul programului de lucru în cabinet.

Totodată, s-a dublat numărul maxim de consultații la domiciliu ce pot fi acordate lunar de către medicii de familie, numărul acestora ajungând la 42.

Consultațiile la domiciliu se acordă asiguraților nedeplasabili din motiv de invaliditate permanentă sau invaliditate temporară, copiilor de până la 1 an, copiilor cu vârsta între 0 și 18 ani cu boli infecto-contagioase, lehuzelor și, de la 1 aprilie, și asiguraților cu boli cronice sau cu un episod acut ce nu permite deplasarea la cabinet.

De asemenea, crește, de la două la patru, numărul consultațiilor care se acordă anual fiecărui asigurat.
A crescut și numărul consultațiilor medicale de specialitate care pot fi acordate pentru afecțiuni cronice.

Astfel, pentru una sau mai multe boli cronice monitorizate în cadrul aceleiași specialități se acordă trimestrial patru consultații fiecărui asigurat, dar nu mai mult de două consultații pe lună. În prezent, se acordă o consultație pe lună sau pe trimestru pe asigurat, după caz.

În pachetul de bază au fost introduse și proceduri/tratamente/ terapii noi: biopsie, tratament postoperator al plăgilor abdominale, al intervențiilor chirurgicale după cezariană, sarcină extrauterină operată, histerectomie, endometrioză și terapii de genetică medicală.

Vaccinarea

Vaccinările cuprinse în calendarul național de vaccinare, precum și a vaccinării la grupele la risc vor fi asigurate exclusiv de către medicii de familie. Acestă decizie este justificată de faptul că vaccinarea prin campanie școlară prezintă dezavantaje cauzate de lipsa cabinetelor medicale în școli, dificultățile în urmărirea antecedentelor vaccinale ale copiilor, existența unor copii neșcolarizați, existența, în cadrul aceleiași clase a unor copii cu ani de naștere diferiți, a unora repetenți sau veniți prin transfer din alte unități de învățământ.

Coplata, numai pentru servicii de reabilitare medicală

După 1 aprilie, coplata poate fi percepută numai pentru asistența medicală ambulatorie pentru specialitatea clinică de reabilitare medicală, domeniu pentru care nu este prevăzută în prezent. Asigurații vor plăti minim 5 lei – maxim 10 lei/ serie de proceduri.

Categoriile de asigurați scutite de coplată sunt cele prevăzute la art. 213 prim din Legea Sănătății nr. 95/2006: copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii între 18 ani și 26 de ani, dacă sunt elevi, absolvenți de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, ucenicii sau studenții, dacă nu realizează venituri din muncă; bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătății, pentru serviciile medicale aferente bolii de bază respectivei afecțiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse; pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 740 lei/lună.

Programe naționale de sănătate

Începând cu 1 aprilie, se vor derula 29 de programe naționale de sănătate, dintre care 15 programe naționale cu impact major asupra sănătății publice vor fi derulate și finanțate de Ministerul Sănătății, iar celelalte 14 vor fi derulate și finanțate de către CNAS.

Cele 15 programe naționale de sănătate gestionate de către MS au un buget de peste 631 milioane de lei, cu aproximativ 20 la sută mai mult față de cel de la începutul anului 2014.

Programele naționale de sănătate publică se adresează în egală măsură persoanelor asigurate și neasigurate, permițând astfel accesul echitabil la servicii de sănătate imperios necesare.

În cadrul Programului național de oncologie, va funcționa, de la 1 mai, un subprogram de radioterapie, cu buget distinct.

Programul național de ortopedie va avea un nou obiectiv: tratamentul instabilităților articulare cronice prin implanturi de fixare, care să permită amânarea perioadei de implantare a unei endoproteze, respectiv a unei endoproteze de revizie.

Un nou obiectiv în Programul național de diagnostic și tratament se referă la folosirea aparaturii de înaltă performanță pentru stimularea cerebrală profundă la bolnavii cu distonii generalizate sau distonii focale/segmentare rezistente la terapia cu toxină botulinică.

Totodată, în cadrul Programului național de transplant de organe, țesuturi și celule de origine umană, va fi reluată efectuarea procedurilor de fertilizare in vitro și embriotransfer. Acest subprogram este destinat cuplurilor afectate de disfuncții ale sistemului reproductiv și care au nevoie de tratamente pentru a avea copii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
14 copii din Buzău au rămas orfani de tată, după un accident cumplit. Cum s-a...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Ungaria a abandonat. Dezastru istoric pentru Viktor Orban. Maghiarii au înlemnit
Prognoza meteo actualizată. Canicula se extinde în mai multe județe. Harta cu zonele fierbinți
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Cum au murit bogații lumii pe iahtul nauragiat în apele Siciliei
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Pauza de 5 secunde ar putea ajuta cuplurile să treacă peste certuri