Prima pagină » Sănătate » Motivele pentru care viitorii tătici ar trebui să renunțe la fumat – STUDIU

Motivele pentru care viitorii tătici ar trebui să renunțe la fumat – STUDIU

Motivele pentru care viitorii tătici ar trebui să renunțe la fumat - STUDIU
Bărbații ar trebui să renunțe la fumat cu câteva luni înainte de conceperea copiilor lor, întrucât fumatul riscă să afecteze ADN-ul bebelușilor, afirmă autorii unui studiu publicat în revista editată de Federation of American Societies for Experimental Biology, relatează lefigaro.fr.

Bărbații ar trebui să renunțe la fumat cu câteva luni înainte de conceperea copiilor lor, întrucât fumatul riscă să afecteze ADN-ul bebelușilor, afirmă autorii unui studiu publicat în revista editată de Federation of American Societies for Experimental Biology, relatează lefigaro.fr.

Doriți să deveniți tată? Atunci renunțați la fumat. Pe lângă faptul că vă reduce fertilitatea (ca și pe cea a partenerei de viață), riscați să periclitați sănătatea viitorului bebeluș. Un studiu realizat de curând în Statele Unite a arătat faptul că, pentru bărbați, fumatul poate să afecteze ADN-ul bebelușilor.

Medicii din echipa coordonată de Julian Laubenthal de la School of Life Sciences din cadrul Universității Bradford din Marea Britanie au recoltat sânge și eșantioane de spermă de la bărbații provenind din 39 de familii originare din Grecia și Marea Britanie, în perioada în care a avut loc conceperea bebelușilor, dar și probe de sânge de la mame și de la bebeluși, la naștere. ADN-ul din fiecare probă a fost apoi analizat pentru a detecta eventualele modificări suferite la nivelul anumitor gene asociate un risc ridicat de cancer.

Pe lângă informațiile referitoare la consumul zilnic de țigarete, părinții au precizat și alte informații precum vârsta, greutatea, profesia și stilul de viață (consumul de alcool și de suplimente alimentare, printre altele), pentru ca autorii studiului să poată analiza efectele expunerii la tutun asupra ADN-ului bebelușilor, independent de alți factori.

La sfârșitul studiului, cercetătorii au observat alterări ale ADN-ului la bebelușii născuți dintr-un tată fumător. Ei au ajuns astfel la concluzia că alterările provocate de fumul de țigară sunt transmisibile de la tată la copil, probabil prin spermă. Studii precedente au arătat într-adevăr că fumul de țigară alterează ADN-ul prezent în celulele spermatice. Oamenii de știință au detectat de altfel modificări genetice la bebelușii ale căror mame erau fumătoare, confirmând astfel numeroase rezultate deja făcute publice.

Viitoarele mame sunt în prezent „țintele” privilegiate ale campaniilor anti-fumat. Medicul Julian Laubenthal și colegii săi consideră însă că este necesară și o campanie de sensibilizare a bărbaților, care să îi ajute să renunțe la fumat cu mult timp înainte de conceperea copilului, întrucât celulele spermatice au nevoie de cel puțin trei luni pentru a ajunge la maturitate.

Citește și