Motivul pentru care femeile din El Salvador nu mai au voie să rămână gravide timp de doi ani
Virusul ZIka este transmis de țânțarul Aedes aegypti, cunoscut ca purtător al unor virusuri precum dengue, febra galbenă și Chikungunya. Experții în sănătate nu știu încă de ce virusul, care a fost detectat prima dată în Africa, în 1947, dar a rămas necunoscut în America, până anul trecut, se răspândește cu rapiditate în Brazilia și țările vecine.
Chiar dacă studiul e în desfășurare, o dovadă semnificativă din Brazilia relevă legătura dintre infecțiile cu Zika și creșterea numărului de cazuri de microcefalie, o boală neurologică, care determină ca pruncii să aibă creierele și craniile mai mici la naștere.
„Le sfătuim pe femeile fertile să nu rămână gravide până în 2018″, a declarat adjunctul ministrului sănătății din El Salvador, Eduardo Espinoza.
În 2015, în El Salvador au fost înregistrate peste 5.000 de cazuri de prezență a virusului Zika. Cifrele oficiale arată că 96 de gravide ar fi purtătoare ale virusului, dar până acum, niciuna nu a născut bebeluși cu microcefalie.
În Columbia, aflată pe locul secund în privința prezenței virusului Zika, după Brazilia, guvernul le-a sfătuit pe femei să nu rămână gravide timp de 6-8 luni, informează Reuters.