Prima pagină » Sănătate » MS a inițiat un program de dezvoltare a patru centre de chirurgie cardivasculară pediatrică

MS a inițiat un program de dezvoltare a patru centre de chirurgie cardivasculară pediatrică

MS a inițiat un program de dezvoltare a patru centre de chirurgie cardivasculară pediatrică
Ministerul Sănătății a inițiat un program național ce vizează dezvoltarea a patru centre de chirurgie cardiovasculară pediatrică în țară, în următorii trei ani, în colaborare cu o clinică din Italia, recunoscută pentru performanța în domeniu, a anunțat, joi, ministrul Raed Arafat.

Ministerul Sănătății a inițiat un program național ce vizează dezvoltarea a patru centre de chirurgie cardiovasculară pediatrică în țară, în următorii trei ani, în colaborare cu o clinică din Italia, recunoscută pentru performanța în domeniu, a anunțat, joi, ministrul Raed Arafat.

Ministrul Raed Arafat a semnat, joi, alături de Andrea Mecenaro, șeful Institutului științific de recuperare și îngrijire din cadrul Clinicii San Donato, și de profesor dr. Alessandro Frigiola, directorul Departamentului de chirurgie cardiacă, un protocol de colaborare între Ministerul Sănătății și unitatea italiană, în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice.

Conform acestui protocol, pe o durată de trei ani va fi realizat un program național de dezvoltare a acestui sector, printr-o serie de acțiuni comune: instruirea tinerilor medici și asistenți români în chirurgie cardiacă, anestezie pediatrică și cardiologie, sectoare deficitare din punct de vedere al resurselor umane, intervenții ale medicilor italieni în centrele din România și tratarea pacienților români în clinica italiană până la finalizarea proiectului.

La finalul proiectului ar trebui dezvoltate patru centre de chirurgie cardiovasculară pediatrică în țară – în Clinica Marie Curie din București și în centrele și institutele de boli cardiovasculare din Cluj-Napoca, Iași și Târgu Mureș – care să aibă capacitatea de a trata majoritatea cazurilor.

În România se nasc anual aproximativ 2.000 de copii cu malformații cardiace congenitale, dintre care în țară sunt tratate câteva sute, în timp ce la fiecare două-trei săptămâni se pune problema trimiterii unui copil în străinătate pentru a fi operat, din cauza capacității reduse și a faptului că, local, nu se pot efectua încă unele operații, a explicat ministrul Sănătății, Raed Arafat.

La rândul său, profesorul Alessandro Frigiola a estimat că, probabil, în acest moment sunt peste 10.000 de copii care așteaptă tratament pentru o malformație cardiacă. El a precizat că aceasta este mai gravă decât orice altă malformație și poate duce la deces la vârsta de 20-30 de ani.

Clinica San Donato din Italia are trei centre de chirurgie cardiovasculară numai în regiunea Lombardia, cu nouă milioane de locuitori și a lucrat deja cu 18 țări, din Africa, America de Sud sau Asia, pentru dezvoltarea acestui sector.

Frigiola a precizat însă că este prima dată când clinica se implică într-un program național.

Întrebat de costurile implementării programului, ministrul Raed Arafat a spus că dacă nu sunt fonduri, garantează că pentru aceasta se vor găsi.

„Problema e atât de importantă – și ca vieți și pentru cât ne costă tratamentul în afară – că trebuie rezolvată”, a afirmat Raed Arafat.

Ministrul a arătat că o astfel de operație realizată în străinătate poate costa Casa de Asigurări între 50.000 și 80.000 de euro, depinzând de complexitatea intervenției.

În următoarele două luni, ar trebui pusă la punct strategia de implementare a programului, după evaluarea situației existente în centrele vizate, a nevoilor de personal și a costurilor, pentru dotări, instruire și deplasări.

Ministrul Sănătății a mai spus că în acoperirea costurilor s-ar putea accesa și fonduri structurale, precizând că se va implica și societatea civilă, inclusiv Associazione Bambini Cardiopatici nel Mondo, prezidată de Alessandro Frigiola.

Autor

Citește și