Cercetătorii Universității de Stat din Arizona și Centrului Național pentru Nanoștiință și Tehnologie al Academiei chineze de Științe au injectat nanoroboți în fluxul sanguin al șoarecilor. Nanoroboții profilați potrivit ADN-ului vizau vasele de sânge din jurul tumorilor canceroase, injectându-le cu medicamente specifice pentru oprirea alimentării.
Potrivit studiului, publicat în revista Nature Biotechnology, tratamentul a avut succes în diminuarea tumorilor canceroase.
Oamenii de știință analizează posibilitatea folosirii nanoroboților pentru o serie de probleme de sănătate, nu doar pentru tratamentele anticancer, ci și pentru deblocarea vaselor de sânge, efectuarea de biopsii și măsurarea nivelurilor anumitor substanțe chimice în zone inaccesibile.
Nanoroboții au dimensiuni cuprinse între 0,1 și 10 microni. Dispozitivul este prea mic pentru a i se adăuga un element de genul unui motor, cip sau cameră, explică Eric Diller, profesor asistent la Universitatea din Toronto. Nanoroboții profilați potrivit ADN-ului, de genul celor folosiți în testele cu șoareci, au demonstrat că pot trimite cu precizie cantități mici de medicamente.
Înainte de a se ajunge la efectuarea de teste clinice, nanoroboții chirurgicali trebuie să depășească o serie de obstacole. Cea mai mare provocare este trimiterea unui nanorobot într-un anumit loc al corpului, în contextul vitezei și frecvenței fluxului sanguin.
Piața nanomedicinei era estimată la valoarea de 138,8 miliarde de dolari în anul 2016, potrivit Institutului Grand View Research.