Prima pagină » Sănătate » Nelu Tătaru, despre valul 5: Recunosc că sunt îngrijorat. E important să nu ne păcălim singuri. Se va produce un dezechilibru în sistemul sanitar

Nelu Tătaru, despre valul 5: Recunosc că sunt îngrijorat. E important să nu ne păcălim singuri. Se va produce un dezechilibru în sistemul sanitar

Nelu Tătaru, despre valul 5: Recunosc că sunt îngrijorat. E important să nu ne păcălim singuri. Se va produce un dezechilibru în sistemul sanitar

Fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, susține că deși varianta Omicron, cea care ar genera al cincilea val al pandemiei, este mai puțin severă, totuși „este important să nu ne păcălim singuri”, el avertizând că „se va produce un dezechilibru în sistemul sanitar. „Cea mai proastă decizie este să nu iei nicio decizie”, afirmă el.

„Bolile, suferințele…oricare ar fi ele, nu țin cont că e sărbătoare, că ne dorim să ieșim cu prietenii sau să petrecem timp cu familia. Lipsa unor soluții importante pentru sănătate nu ne scapă de responsabilități, răspunderi și explicații. Cea mai proastă decizie este să nu iei nicio decizie, mai ales când vine vorba despre sănătate”, scrie, pe Facebook, fostul șef de la Sănătate.

El spune că este îngrijorat de situația sanitară din România.

„Deși ne aflăm într-o perioadă în care ne bucurăm unii de alții, recunosc că sunt îngrijorat. Dacă nu suntem precauți, este foarte probabil ca după sărbători să ne coste această, să nu spun relaxare sau lipsă de responsabilitate, ci mai degrabă lipsă de informare corectă”, punctează sursa citată.

Fostul ministru al Sănătății amintește de victimele colaterale ale pandemiei: pacienții cu boli cronice sau cei care au cancer.

„Chiar dacă se tot discută despre faptul că varianta Omicron ar fi mai puțin severă, este important să nu ne păcălim singuri…pentru că la un număr foarte mare de infectări vor fi multe cazuri grave, mai ales pentru pacienții cu riscuri, boli cardio-vasculare, boli oncologice, boli respiratorii cronice. Fac apel la responsabilitate, să ne informăm din surse medicale și nu din surse de informații îndoielnice. Se va produce un dezechilibru în sistemul sanitar, iar cei care au cel mai mult de suferit sunt pacienții cu boli cronice”, subliniază sursa menționată anterior.

Adriana Pistol (INSP): „Este posibil să depășim 25.000 de cazuri pe zi”

Îngrijorările lui Nelu Tătaru sunt confirmate și de Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. Ea spune că, în cel mai rău scenariu, vârful valului Omicron ar putea fi înregistrat mult mai repede decât în valul Delta, iar bilanțul zilnic al persoanelor infectate ar putea depăși 25.000.

Conform sursei citate, este posibil ca noua tulpină să se transmită la nivel comunitar până la sfârșitul lunii ianuarie și să ajungă, astfel, dominantă.

„Dacă ar fi să urmăm rata de transibilitate mult mai mare a Omicronului, previziunile noastre arată faptul că este posibil ca maximul atins în valul anteior să fie atins mult mai repede în situația prezentă, mai exact în 31 de zile, față de 52 de zile, cât a durat pentru valul anterior. Nu înseamnă neapărat ca vom avea 25.000 de cazuri. Ele s-ar putea să fie mult mai multe decât atât, dorim să arătăm panta extrem de ascendentă, cu creștere exponențială”, a spus, miercuri, Adriana Pistol.

Aproape 1.300 cazuri noi, depistate în ultimele 24 de ore

România a înregistrat în ultimele 24 de ore 1.271 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2.

Cifra este în creștere față de marți, când au fost raportate 1.144 cazuri noi în 24 de ore.

Până astăzi, 29 decembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.805.726 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 11.021 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

1.736.172 de pacienți au fost declarați vindecați.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.271 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 57 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

Miercuri, autoritățile anunță că 35 de oameni au murit din cauza COVID, în ultima zi. Dintre acestea, două decese sunt din zilele anterioare.

Bilanțul deceselor în 24 de ore este mai mic față de marți, când au fost raportate 67 de noi decese asociate COVID-19, potrivit Grupului de Comunicare Strategică (GCS).

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele

Citește și