„Amenzi de 10.000 de lei la maternitatea Giulești (Spitalul Clinic Prof. Dr. Panait Sirbu) și promisiunea de a redeschide maternitatea. Prea puțin pentru o listă cu nereguli grave despre care toată lumea știa încă din luna mai 2018 – inclusiv Sorina Pintea, ministrul Sănătății, dar și conducerea ASSMB, spitalul fiind în subordinea Primăriei București. 338 de unități sanitare cu paturi din toată țara au fost supuse unor controale încrucișate în perioada martie – aprile 2018 de către inspectorii direcțiilor sanitare de stat din teritoriu. Printre unități, și maternitatea Giulești, controlată de o echipă de la DSP Argeș. Raportul a fost înaintat ministrului în mai 2018″, a scris, pe Facebook, deputatul USR Tudor Pop, membru în Comisia pentru Sănătate.
Parlamentarul susține că, chiar și în condițiile în care maternitatea Giulești se află în subordinea primăriei București, Sorina Pintea avea opțiunea de a comunica public neregulile, dar și recomandările pe care inspectorii de la DSP Argeș le-au făcut în raportul adresat Ministerului Sănătății.
„E cel puțin părtinitor să ieși public și să te rezumi la a spune că vinovați sunt medicii și asistentele care nu se spală pe mâini. Prin simpla informare publică, ministrul Sorina Pintea putea preveni dezastrul de la maternitatea Giulești. O vină și mai mare o poartă conducerea ASSMB-ul, instituția care are în subordine maternitatea care 1) nu a făcut publice aceste informații și 2) nu au luat măsurile impuse de recomandările inspectorilor. Nu mai zic de managerul unității, care avea și el această opțiune. Scuzele invocate pe 3 decembrie 2018 de Gabriela Firea la adresa părinților nu fac nici pe departe dreptate. Ne-au mințit de la un capăt la altul”, arată deputatul.
Pop spune că în Maternitatea Giulești nu se respecta nicio regulă. „O veritabilă bombă cu ceas și repet, toată lumea știa situația. Mai jos, în exclusivitate, lista cu neregulile descoperite la Maternitatea Giulești și recomandările Ministerului Sănătății: mucegai în saloane, protocoale de igienă expirate și decontaminări ale echipamentului medical fără utilizarea de apă sterilă. Încă o dată, decidenții politici alături de responsabili numiți la conducerea instituților abilitate precum ASSMB, au băgat sub preș toate aceste informații. Încă o dată, opinia publică nu a fost informată asupra condițiilor reale din spitalele românești și a pericolului reprezentat de infecțiile nosocomiale. În consecință, cetățeni ai acestei țări, părinți în cazul de față, au fost înșelați crezând că sunt în siguranță”, completează acesta, care îi cere ministrului Sorina Pintea demisia.
Parlamentarul a publicat pe Facebook și raportul întocmit de inspectorii direcțiilor sanitare.
Neregulile constatate la Maternitatea Giulești:
– compartimentul de prevenire a infecțiilor asociate asistenței medicale nu este organizat conform prevederilor legale, existând încadrată o singură asistentă de igienă. În cursul anului 2017 postul de medic epidemiolog nu a fost scos la concurs și nu s-a încheiat contract de prestări servicii cu DSP a Municipiului București sau cu furnizori privați, care oferă servicii de consultanță de epidemiologie;
– procedurile și protocoalele de prevenire și limitare a infecțiilor asociate asistenței medicale nu au la bază prevederile legislative în vigoare, fiind menționate acte abrogate;
– nu există un plan de efectuare a dezinfecțiilor terminale pe secții;
– frecvența testelor de autocontrol nu ține cont de zonele de risc, în ceea ce privește aeromicroflora (sunt foarte puține teste în blocul operator, ATI și neonatologie – circa 1/lună);
– la nivelul secțiilor nu este înființat Registrul electronic unic de monitorizare a infecțiilor asociate asistenței medicale:
– în Secția Neonatologie:
– în graficul zilnic-orar privind efectuarea curățeniei și dezinfectiei nu se menționează tipul operațiunii și ora reală de efectuare a acesteia;
– nu se respectă precauțiunile standard, astfel încât nou-născutul este transferat din sala de nașteri în salon, fără că personalul să poarte echipament complet de protecție;
– se utilizează substanțe dezinfectante de nivel mediu, ceea ce contravine prevederilor legale
– în secția AȚI – Nou-născuți decontaminarea barbotoarelor și a tubulaturii folosite se efectuează în salonul cu nou-născuți;
– în secția Terapie Intensivă Adulți decontaminarea barbotoarelor se face în salonul pacientelor și nu se asigură apă sterilă pentru clătirea acestora;
– în Corpul de clădire B1-B2 pavimentul din holurile de acces, scări și unele saloane nu este finisat corespunzător
– la sterilizare nu se verifică săptămânal cu indicatori biologici eficientă sterilizării;
– în prosectură pereții prezintă zone de mucegai și infiltrații, iar în spălătorie prezintă fisuri;
– în unele saloane în jurul căzilor de duș se constată prezența mucegaiului.
4 întrebări pentru ministrul Sorina Pintea, primarul Gabriela Firea și conducerea ASSMB
„Închei cu patru întrebări la care solicit public un răspuns de la ministrul Sorina Pintea, primarul Gabriela Firea și conducerea ASSMB.
1) Câte din măsurile recomandate de DSP Argeș în luna mai 2018 erau îndeplinite la data declanșării epidemiei?
2) De ce nu a existat nici un fel de comunicare publică privind controalele efectuate la cele 338 de unități sanitare cu paturi din țară?
3) De ce au fost nevoie de alte controale la maternitatea Giulești, când exista deja un raport cu nereguli și o suită de recomandări care indică clar care sunt problemele?
4) De ce nu au fost comunicate concluziile acestui raport de îndată ce epidemia a fost raportată în mod oficial?”, a scris deputatul USR.
Maternitatea Giulești se redeschide vineri. 45 de bebeluși s-au infectat cu stafilococ auriu
Ministerul Sănătății a anunțat, pe 30 noiembrie, că „primele rezultate ale probelor lucrate în laboratorul Direcției de Sănătate Publică evidențiază prezența stafilococului auriu pe suprafața unui scutec al unui copil internat într-un salon de normoponderali, precum și prezența germenilor mezofili și hemolitici într-un salon de lehuze.”
În plus, Primăria Capitalei va achiziționa trei clădiri pentru relocarea Maternității Giulești, a Spitalului de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială „Prof. Dr. Dan Theodorescu”, precum și pentru o parte dintre secțiile Spitalului Cantacuzino, potrivit unui proiect adoptat de Consiliul General al Municipiului București la propunerea primarului Gabriela Firea.