Prima pagină » Sănătate » Nicolae Bănicioiu: Cardul de sănătate funcționează normal. Multora nu le convine că nu am uitat de el

Nicolae Bănicioiu: Cardul de sănătate funcționează normal. Multora nu le convine că nu am uitat de el

Nicolae Bănicioiu: Cardul de sănătate funcționează normal. Multora nu le convine că nu am uitat de el
Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a declarat, înainte de a intra la grupul PSD din Senat, că marți cardul a funcționat normal, precizând că "multora nu le convine" faptul că acest document poate fi utilizat și nu a fost "uitat".

„Sistemul cardului funcționa normal. Nu convine multora nici faptul că funcționează, nici faptul că nu îl amânăm și nici faptul că nu am uitat de el așa cum au făcut colegii din PNL, care l-au uitat mulți ani. Unii sunt foarte supărați că acest card funcționează și, practic, toate acele servicii care erau decontate până acum din burtă, vor trebui și executate în unele cazuri sau nu vor fi plătite dacă nu vor fi făcute. Sistemul funcționează corespunzător”, a mai spus ministrul Sănătății, răspunzând unei întrebări cu privire la blocarea sistemului de funcționare a cardului, marți, pe parcursul a câtorva ore.

Totodată, Bănicioiu a spus că sistemul cardului nu se poate bloca timp de 10 minute.

„Tot venim în fiecare zi cu anunțuri din ce în ce mai alarmiste că zece minute a fost blocat sistemul. În primul rând, nu se poate să se blocheze 10 minute”, a adăugat el.

Medicii de familie au reclamat din nou, marți, blocaje în funcționarea cardului de sănătate, în timp ce reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate spun că sistemul a funcționat și că la CNAS nu au fost făcute sesizări, numai în două ore fiind acordate 137.567 de servicii medicale cu card.

Președintele Societății Naționale de Medicina Familiei, dr. Rodica Tănăsescu, a spus că marți dimineață au fost probleme, de scurtă durată, în funcționarea cardurilor de sănătate.

Unii medici de familie au spus că nu au putut folosi cardul de sănătate, cel mai probabil din cauza suprasolicitării sistemului informatic, iar pacienții au fost nevoiți să aștepte mai mult timp pentru a intra la consultații.

Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) spun că sistemul cardului național de sănătate a fost funcțional marți, chiar dacă este început de lună și se fac raportări de către furnizorii de servicii medicale. Potrivit acestora, la CNAS nu s-au primit marți sesizari despre blocaje în sistemul cardului de sănătate sau în celelalte aplicații informatice.

CNAS a precizat că au fost acordate, între orele 9.00 și 11.00, 197.130 de servicii medicale, dintre care 137.567 cu card și 59.563 fără card. În București, în cele două ore au fost acordate 20.706 servicii cu card și 9.727 fără card.

„Sistemul cardului național de sănătate este funcțional și nu au existat blocaje. Chiar dacă ne aflăm la început de lună, perioada de raportări pentru furnizorii de servicii medicale, problemele semnalate astăzi au fost de funcționalitate. Acest lucru este demonstrat de numărul de servicii medicale validate cu cardul, înregistrate în sistem”, a mai arătat CNAS.

Medicii de familie bucureșteni au acordat, între orele 9.00 și 11.00, 5.801 servicii cu card și 3.056 fără card, a precizat sursa citată.

Potrivit statisticilor CNAS, la nivel național, în urma validării cu cardul de sănătate, au fost înregistrate în sistem, la orele 9.00 și 10.00: în 25 mai – 46.764 de servicii cu card și 49.226 fără card, în 28 mai – 45.162 de servicii cu card și 45.799 fără card, iar în 2 iunie au fost 58.968 de servicii cu card și 45.732 fără card.

De asemenea, marți, între orele 09.00 și 11.00, la nivel național, au fost eliberate din farmacii 34.157 de rețete, dintre care 18.471 validate cu cardul de sănătate. Numărul de rețete eliberate de furnizorii de servicii farmaceutice în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București în acest interval a fost de 2.697, dintre care 1.358 validate cu cardul.

Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate fac apel la furnizorii de servicii medicale să informeze de urgență helpdesk-ul CNAS sau centrele de asistență organizate la nivelul fiecărei case de asigurări despre orice probleme de funcționalitate a sistemului, pentru a putea fi remediate în cel mai scurt timp. Responsabilii și datele de contact ale acestora sunt afișate pe site-urile CNAS și ale caselor județene de asigurări de sănătate.

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, declara, în 28 mai, că speră ca, în două luni, toate problemele legate de cardul național de asigurări de sănătate să fie rezolvate, iar din august serviciile medicale să poată fi acordate numai în baza acestui document.

Declarațiile au fost făcute după ce Societatea Națională de Medicina Familiei și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie au anunțat că, în acest moment, cardul nu poate să fie unicul instrument de validare și decontare a serviciilor acordate.

Reprezentanții medicilor de familie au semnalat faptul că este nevoie de o creștere a vitezei de transmitere a datelor, precizând că server-ul cardului a mers cu dificultate, s-au putut citi cardurile, dar nu s-au putut valida serviciile efectuate pe baza acestora.

Cardul național de sănătate trebuia să fie, din 1 mai, unicul sistem de validare și decontare a serviciilor medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate.

În mai, prima lună de folosire a cardului de sănătate, au fost acordate peste 10 milioane de servicii medicale, dintre care 6,4 milioane au fost validate cu cardul de sănătate, potrivit unei statistici prezentate de CNAS.

Citește și