Noi speranțe pentru cei care suferă de orbire, după ce o terapie genetică a restabilit vederea unor șoareci
O echipă de cercetători americani de la Institutul Național de Sănătate a folosit o injecție genetică pentru a reprograma celulele retinale nefuncționale și apoi le-au folosit pentru a înlocui celulele deteriorate, sensibile la lumină.
Este pentru prima dată când cercetătorii au reușit să înlocuiască celulele deteriorate ale retinei, ceea ce a dus la speranța că același proces ar putea fi aplicat, la un moment dat, pe oameni.
Studiul a demonstrat că este posibil să fie vindecate celulele sensibile la lumină, prin plasarea unei gene în celulele retiniene și prin folosirea acesteia pentru reorientarea lor.
Acest lucru a permis șoarecilor să-și recapete vederea după aproximativ șase săptămâni.
Cu toate acestea, în timpul studiului au fost refăcute doar tije, care oferă vizibilitate la lumină scăzută.
Cercetătorii speră ca conservarea tijelor să protejeze conurile, celălalt tip de celulă retiniană care este necesară vederii.
Dr. Bo Chen, unul dintre cercetător a declarat pentru Daily Express: „Aceasta este o mașină foarte puternică de reparare celulară. Puterea majoră a cercetării este că poate fi aplicată la spectrul mai larg de boli degenerative retiniene. În cazul în care aceasta functionează, acest lucru ar putea modifica modul în care tratăm pacienții cu afecțiuni retiniene și, eventual, să învățăm cum să vindecăm alte tipuri, cum ar fi glaucomul”.
Dr. Chen a adăugat că ochiul uman are aceeași structură esențială, dar procesul nu poate fi, încă, reprodus la oameni.
Foto: Hepta