Prima pagină » Sănătate » Nou raport OMS. Ce afecțiune este întâlnită în două treimi din populația mondială sub 50 de ani

Nou raport OMS. Ce afecțiune este întâlnită în două treimi din populația mondială sub 50 de ani

Nou raport OMS. Ce afecțiune este întâlnită în două treimi din populația mondială sub 50 de ani
Două treimi din populația mondială în vârstă de până la 50 de ani are herpes, un virus extrem de contagios, care provoacă inflamații dureroase în jurul gurii și în zona genitală, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății (OMS), miercuri, în primul ei raport de estimare globală a prevalenței bolii.

Peste 3,7 miliarde de oameni în vârstă de până la 50 de ani suferă de virusul herpes simplex de tip 1 (HSV-1), pe care îl contractează de obicei în copilărie, potrivit studiului OMS, citat de Reuters.

Alte 417 milioane de persoane cu vârste cuprinse în intervalul 17 – 49 de ani au contractat o altă formă a virusului, HSV-2, care cauzează herpes genital.

HSV-1, de obicei, provoacă mai degrabă ulcerații bucale, dar, în ultimii ani, a început să provoace și infecții genitale, în principal în țările bogate.

Acest lucru se întâmplă deoarece igiena mai bună din țările bogate determină o scădere a ratei de infectare cu HSV-1 în copilărie, expunându-le pe persoanele tinere în fața riscului de contractare a virusului prin intermediul sexului oral, după ce acele persoane devin active din punct de vedere sexual.

HSV-2 poate să sporească riscul de infectare și răspândire a HIV, virusul care cauzează SIDA. Deocamdată, se cunosc puține lucruri despre asocierea dintre HSV-1 și HIV/SIDA, însă cercetătorii știu deja că această formă a virusului herpetic poate să determine o serie de complicații medicale grave, precum encefalită.

„Trebuie să accelerăm dezvoltarea unor vaccinuri contra virusului herpes simplex, iar, dacă un vaccin conceput pentru a preveni infectarea cu HSV-2 va preveni de asemenea HSV-1, atunci vom obține beneficii nesperate”, a declarat Sami Gottlieb, ofițer medical în cadrul OMS.

Nathalie Broutet, care deține aceeași funcție în cadrul OMS, a dezvăluit faptul că cercetătorii de la National Institutes of Health (NIH) din Statele Unite și de la companii farmaceutice precum GlaxoSmithKline (GSK) au efectuat o serie de teste pentru a stabili tipul de vaccin care ar trebui produs – unul terapeutic sau unul preventiv.

Sami Gottlieb spune că GSK a abandonat în trecut testele clinice pentru un anumit vaccin, după ce a descoperit că produsul respectiv nu era eficient împotriva HSV-2, deși a prezentat o anumită eficiență contra HSV-1.

Mai multe teste de fază 1 și de fază 2 sunt în derulare pe plan mondial. Compania Gonocea Biosciences a renunțat de curând la experimentele pentru un vaccin contra pneumoniei, în favoarea unui studiu ce a oferit deocamdată rezultate mult mai promițătoare și care vizează herpesul genital.

Dintre cele opt forme cunoscute de virus herpes simplex, HSV-1 și HSV-2 sunt cele mai frecvente. Herpesul nu se vindecă, boala fiind deocamdată incurabilă.

Citește și