Modul în care diversele diete dau rezultat asupra oamenilor depinde de felul în care organismul acelor persoane răspunde la diferitele tipuri de mâncare și nu de tipul de mâncare în sine.
Astfel, medicii au dorit să afle cât adevăr se ascunde în spatele afirmației conform căreia pâinea albă, produsă în fabrici, este responsabilă pentru creșterea în greutate, în timp ce pâinea făcută în casă este mai sănătoasă.
„Am descoperit că, la fel ca și în cazul altor alimente, răspunsul organismului nostru la consumul de pâine este unul individual”, a explicat medicul Evan Elinav, de la Istitutul Științific Weizmann din Israel.
Astfel, acest efect individual este valabil, potrivit medicilor, pentru fiecare aliment în parte, deci nu există mâncare bună sau mai puțin bună pentru o dietă.
În cadrul cercetării care a condus la aceste concluzii oamenii de știință au dat unui număr de 40 de persoane două tipuri diferite de pâine. Monitorizându-le nivelul de zahăr din sânge, medicii au putut observa că acesta creștea indiferent de tipul de pâine consumat, astfel că efectul asupra greutății a fost, în linii mari, același.
Factorul determinant al modului în care organismul nostru este influențat de diferitele alimente este flora microbiană de la nivelul intestinului. Astfel, atunci când vine vorba despre diete, acestea trebuie individualizate, ținându-se cont de bacteriile intestinale și numai apoi acestea pot contribui la scăderea în greutate sau la menținerea greutății corporale.