Prezentă la Gândul Live, nutriționista Mihaela Bilic spune că în sezonul cald este indicat să limităm cantitatea de carne din farfurie, deoarece organismul trebuie să își conserve energia pentru a hrăni țesuturile și a întări sistemului imunitar, nu pentru a digera mâncare.
Carnea, peștele, lactatele și ouăle ar trebui mâncate cu moderație. „Nu trebuie să fim vegetarieni ca să fim mai sănătoși, dar nici nu trebuie să mâncăm carne de trei ori pe zi în cazul în care nu suntem vegetarieni. Atrag atenția asupra moderației și evitării extremelor”, a subliniat medicul.
În această perioadă a anului, dr. Mihaela Bilic spune că în porția din farfurie trebuie să se regăsească peste jumătate legume. „Atunci când spun legume nu mă refer neapărat la salată crudă, putem opta inclusiv pentru diferite mâncăruri din legume. Aceste alimente aduc o serie de beneficii organismului. Cartofii ar trebui evitați, deoarece au un conținut ridicat de amidon, iar din aceatsă cauză pot intra la categoria făinoase. Când spun legume mă refer la tot ce este colorat: ardei gras, praz, spanac, ștevie, lobodă și dovlecel”, a menționat medicul Bilic.
Potrivit nutriționistei, dovlecelul poate fi folosit în absolut orice mâncare, fiind recomandat mai ales în alimentația copiilor. „Are un conținut ridicat de potasiu, nu provoacă alergii, este alcalin din punct de vedere al PH-ului, iar astfel persoanele care au aciditate gastrică pot mânca cu încredere acest aliment”, mai spune specialista.
Vânăta este un alt aliment care nu ar trebui să lipsească din dieta sezonului cald. „Putem să o mâncăm, nu doar sub formă de salată, ci poate fi gătită și la cuptor cu un sos de roșii și cu tot felul de alte legume, peste care se va presăra un pic de parmezan. Legumele au multă apă, multe fibre. Sunt pline de vitamine și de fitonutrienți. Astfel, în această perioadă se recomandă abuzul de legume”, a punctat dr. Mihaela Bilic.