Cercetătorii au realizat scanări cerebrale la persoanele care prezentau simptome degenerative la nivelul creierului, semne ale instalării Alzheimerului în timp ce le administrau acestora noul medicament. Pastila se bazează pe o celulă imună prelevată din sângele oamenilor în vârstă, de până la 100 de ani, care nu prezentau simtome ale acestei boli.
După un an, toate aceste plăci amiloide care conduc la apariția Alzheimerului au dispărut din creierul celor care au primit cele mai mari doze din antibioticul inovator. De asemenea, potrivit declarațiilor făcute de oamenii de știință în revista Nature, nivelul declinului cognitiv s-a diminuat.
Medicii sunt optimiști și, dacă rezultatele pozitive vor fi confirmate și în cadrul unei testări la scară largă, se pare că vom avea, în sfârșit, un tratament pentru o boală tot mai prezentă în ziua de astăzi.
Medicamentul a avut efect atunci când le-a fost distribuit pacieților în trei doze diferite. La scanarea cerebrală, la nivelul creierului pacienților nu se mai regăsea nicio regiune colorată cu roșu, adică nicio urmă a plăcilor amiloide.
„Comparat cu alte studii publicate în trecut, efectul acestui medicament nu are niciun precedent”, a explicat unul dintre cercetători.
„Dacă aceste teste preliminare vor fi confirmate în studii de mare amploare, medicamentul se poate dovedi a fi o armă importantă în lupta împotriva Alzheimerului”, a concluzionat și profesorul Eric Reiman, de la Universitatea Arizona, într-un articol în care laudă progresele colegilor săi.